Mandeltårta med chokladtryffelglasyr, vad mer kan man önska.
200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 dl sötmandlar
5 bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde, strössel
1. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder. Rör ned mjölken.
2. Mal mandeln och blanda med mjöl och bakpulver. Blanda mjölblandningen i smeten och klicka ned smeten i smord och bröad sockerkaksform.
3. Grädda i 200 grader i 40 minuter. Stick i mitten av kakan med en tandpetare för att se att den är klar och inte är smetig inuti.
4. Vänd kakan ut formen och låt svalna.
5. Smält chokladen i mikron eller i en djup tallrik över en kastrull med hett vatten.
6. Värm grädden försiktigt i en kastrull, den får inte koka.
7. Rör ned grädden i chokladen så den blir jämn och blank. Bred chokladen över den avsvalnade kakan.
8. Dekorera med strössel och låt smeten svalna. Tårtan är minst lika god dag två.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch