Vad händer när hon plötsligt vill resa jorden runt och lära sig spanska och gå på yoga – medan han helst sitter kvar i soffan framför tv:n? Efter pensioneringen kan avgrunden i förhållandet kanske inte döljas längre. Man ”växer ifrån varann”, som vi brukar kalla denna livets paradox.
– Konsekvenserna av en skilsmässa kan egentligen aldrig överblickas, varnar terapeuten Gunborg Palmer, som har lång erfarenhet av människor i kris.
Man får nog räkna med, menar Gunborg, att vuxna barnen kan bli både arga och ledsna – även om de är medelålders och själva har skilt sig.
Den som lämnar får ofta svåra skuldkänslor – och den som är lämnad mister inte bara sin partner, utan kanske också sitt hem och sin ekonomiska standard, samtidigt som konflikterna hopar sig.
Urgamla vänner kan försvinna, ta den andres parti, svika. De orkar kanske inte möta din smärta. Och så är de rädda och oroliga för sitt eget äktenskap.
De flesta klarar dock en skilsmässa ganska bra – även om det kan ta tid. Räkna med flera år. Du ska ju inte bara skiljas, du ska bygga upp en ny tillvaro också, på egen hand.
Så vad kan man göra?
Gunborg Palmes recept är – till synes – mycket enkelt:
– ”Ska vi skiljas eller inte?” Det är den oro som många par kommer till mottagning med, berättar hon.
– Då brukar jag be dem tänkta precis tvärtom: ”Fråga inte efter det ni inte tycker om hos varandra. Fråga vad ni tycker om! Och gör det.”
Efter den devisen har hon själv levt – i ett äktenskap som varat i 49 år, nu.
– Lyckligt!, lägger hon till.
– Jag gör vad jag vill och respekterar vad min man vill göra. Den av oss som vill ha sällskap ber om det: ”Har du lust att följa med på middag till min bror? Nähe. Okej, Då går jag själv.” Så har vi levt tillsammans från början, min man och jag. Som tur är har vi ofta lust att göra saker tillsammans.
En sak är säker, nej två saker, understryker hon:
1. Alla stelnade förhållanden kan ”öppnas” igen. Om bägge parter vill, förstås. Och är beredda att förändras.
2. Med anklagelser kommer man ingen vart.
– Jag brukar använda en liknelse. Ta en affär som har stängt. Ingen kommer att öppna den hur mycket du än bultar på dörren.
Ungefär likadant fungerar vi människor i nära relationer. Den som får en anklagelse slängd i ansiktet – till exempel ”jag är så himla trött på att du aldrig lyssnar på mig!” – stänger av, intar försvarsposition. Går till mottack i värsta fall.
Vad säger man i stället för att anklaga?
– Prova så här, säger Gunborg: ”Är du beredd att lyssna på mig i tjugo minuter?” Var känslig för när ögonblicket är det rätta, när ”dörren” så att säga är öppen.
Koncentrera dig på dina egna känslor, din egen oro, dina egna önskningar och tala om det. Bara om det. ”Jag känner mig ensam och ledsen. Jag tycker att vi bara pratar om vardagliga saker nu för tiden. Vad tycker du? Jag vill gärna diskutera den här boken jag läser med dig. Kan du tänka dig det?” Undvik till varje pris att döma. Det leder ändå ingen vart.
Ibland, behövs det inte så mycket för att hitta tillbaka till varandra igen, påpekar Gunborg Palme. Även om mönstren är ingrodda sedan decennier. Hon har sett det ske i terapi, flera gånger, inför sina ögon. Just det där att få in en tredje, neutral part i konflikten kan vara mycket fruktbart.
Text: Catarina Baldo Zagadou
Allt fler skiljer sig
Vart fjärde äktenskap i Sverige slutar med skilsmässa. Det betyder att ungefär 20 000 par skiljer sig varje år.
Men samtidigt har de riktigt långa äktenskapen aldrig varit fler. Det beror förstås på att vi lever allt längre.
I genomsnitt varar ett äktenskap i vårt land i 49 år, nästan dubbelt så länge som på 1700-talet.
Ju längre man har varit gift, desto mindre är risken för skilsmässa.
Men även om det fortfarande är ovanligt med skilsmässa bland äldre, har skilsmässorna ökat mest – procentuellt sett – bland människor över 60 år. För tio år sedan fanns det omkring 2 000 nyskilda i den gruppen. Förra året var de över 3 000.
Så här går skilsmässan till
I lagboken talas inte om skilsmässa, utan om äktenskapsskillnad. För att den ska äga rum måste en eller bägge makarna vända sig till tingsrätten på den ort där man bor. Skilsmässan gäller från den dag som domen äger laga kraft.
Om parterna är överens, krävs ingen betänketid. Inget skäl behöver anges till att man vill skiljas.
I samband med skilsmässan gör parterna i allmänhet en bodelning. För att den ska gå rätt till är det oftast bäst att vända sig till advokat. Advokatsamfundet har en webbplats med sökfunktion: www.advokatsamfundet.se
Hit kan du vända dig
De flesta svenska kommuner – liksom svenska kyrkan – erbjuder familjerådgivning. Några samtal kan göra stor skillnad, vare sig man skiljer sig eller inte.
Gunborg Palme har en egen webbplats: www.palme.nu/gunborg Här svarar hon också på frågor.
– Destruktiva relationer ska man självklart inte vara kvar i, säger Gunborg Palme.