Inför en namnkunnig publik genomförde LO ett seminarium om pensionssystemet på tisdagsförmiddagen. Högst upp i LO-borgen presenterades rapporten inför politiker i Pensionsgruppen, Pensionsmyndighetens experter och pensionssystemets grundare och konstruktörer. Socialdepartementets viktigaste tjänstemän fanns på plats, liksom media.
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin vill inte riva upp pensionssystemet, som LO en gång ställde sig bakom.
– Men det måste vidareutvecklas. Vi måste få en bred diskussion om vad som då behövs. Att bara diskutera höjd pensionsålder räcker inte.
En av grundfrågorna i den 46-sidiga rapporten ”Pensionsreformen i halvtid” handlar om att pensionssystemet nog alltid klarar sig, ”men hur går det för pensionärerna”?
På väg mot fattigdomsgräns
LO har funnit att dagens förutsättningar innebär att pensionen kommer att bli 54 procent av slutlönen, jämfört med 62 procent 1995 då pensionssystemet beslutades. Alltfler LO-medlemmar börjar inse att man kommer att hamna precis på fattigdomsgränsen med dagens utveckling.
– Det är inte relevant att diskutera höjda åldersgränserna i systemet och säga att vi måste arbeta mer eftersom vi lever längre, om vi inte också diskuterar hur det ska göras möjligt för alla grupper, sa Wanja Lundby-Wedin.
LO:s vice ordförande Per Bardh:
– Jag vill inte underblåsa motsättningar mellan LO-grupper och tjänstemännen, men det är otvetydigt den senare gruppen som kan arbeta längre, och det innebär att pensionssystemet i sig leder till djupare klyftor.
KG Scherman nöjd
SPFaren och tidigare generaldirektören för Riksrevisionsverket KG Scherman fanns i publiken. Han är en av personerna bakom systemet, men sedan många år starkt kritisk till delar av det.
– Bromsen har tryckt ner pensionerna med sex procent samtidigt som landets finansminister säger att svensk ekonomi är stark som en tigerekonomi, framhöll KG Scherman och menade att orättvisorna inte bör fortgå.
Ett förslag att diskutera enligt LO är att höja avgifterna till pensionssystemet, från dagens 18,5 procent till 22 procent.
– Äntligen har man börjat diskutera systemets brister och orättvisor, sa K G Scheman efter seminariet. Det har jag kämpat för i många år.
Pressen ökar
Pressen på pensionssystemet ökar. SPF har länge kritiserat brister och försökt få upp frågan på den politiska agendan.
Två partier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har redan krävt grundläggande förändringar av systemet. Nu sällar sig LO, vars stöd är viktigt för systemets legitimitet, till kritikerna. Om ett år ska LO ha kongress och då väntas förslag till förändringar av pensionssystemet att läggas fram.
Det politiska landskapet plöjs alltmer för SPF och övriga pensionärsorganisationer som arbetar för fullt med egna förslag till nödvändiga systemändringar.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se