En smakrik röra med kaviar, potatis och sill som gör sig mycket bra på mörkt bröd.
Nubbesallad med matjessill
Räcker som förrätt till ca 6 personer
4 – 5 normalstora, kokta potatisar
ca 1 decimeter av en purjolök
2-3 bitar matjessill
1 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs, gärna lättmajonnäs
1 msk kaviar av vanlig påläggstyp
Svartpeppar
Mörkt bröd till servering
Färsk dill till dekoration
Koka potatisen, låt den svalna och tärna den.
Strimla och hacka purjolöken
Skär matjessillen i små bitar.
Blanda gräddfil, majonnäs och kaviar.
Rör ner sillbitarna, potatistärningarna och den hackade purjolöken i gräddfilsröran.
Smaka av med svartpeppar.
Den som vill ha tydligare sillsmak kan öka mängden matjessill.
Servera gärna en sked av salladen på en liten bit mörkt bröd, med en dillvippa på toppen.
Nubbesalladen passar bra att göra i ordning i förväg, och den blir ännu godare om den får stå i kylskåp och dra åt sig smak ett par timmar innan den serveras.
Text: Frida Johansson