Säg japp till app!
Foto Colourbox
Ekonomi & juridik | Hemma

Säg japp till app!

Den nya generationens mobiler med sina ”svengelska” termer och en djungel av installerbara program kan jaga bort den mest hårdhudade. Men att erövra den världen är mycket enklare – och givande – än du tror. Veteranen visar dig hur.

Publicerad 2010-11-10

Ibland väljer man att inte sätta sig in i den där nya tekniken som skall vara så fantastisk och revolutionerande. Det kommer ändå ett nytt system snart, och då börjar ju allting om från början. Lättare då att bara luta sig tillbaka och låta barn eller barnbarn ta hand om vård av dator, dvd-spelare och rentav mobiltelefon.

Men den nya generationens mobiltelefoner, så kallade touch-telefoner, är inte till bara för nya generationer av människor. Att lära sig att hantera telefonen är inte oöverkomligt svårt.  När du väl har satt dig in i hur det tämligen rättframma systemet fungerar, öppnar sig en hel värld av möjligheter som både kan underlätta och förgylla vardagen.

Den telefon som till en början var närmast synonym med touch-telefonerna, var Apples iPhone. Sedan dess har dock de flesta telefontillverkare, så som HTC, Samsung, LG och Nokia, satsat fullt ut på att utmana Apple. Det telefonerna har gemensamt, är främst av allt två saker. Dels att knappsatserna har försvunnit. Istället för siffror som också kunde representera bokstäver, finns där bara en blank skärm, som på en dator. Och istället för att trycka på de där knapparna, trycker man nu rakt på den värmekänsliga skärmen. Ringer det? Ja, då drar du den lilla knappen vid texten ”svara” tvärs över skärmen, som när man flyttar muspekaren på en laptop.

Den andra stora förändringen är nämligen att du själv skall installera de program du anser dig behöva, eller helt enkelt roas av, som ett tillägg till de propgram som redan finns där: musikuppspelning, fotografering, kalkylator, väckarklocka och möjligheten att surfa på internet – nämnde vi att man kan ringa på den också? Hemligheten ligger i de så kallade apparna. Appar, förkortningen av applikationer, är inget konstigare än små dataprogram, anpassade till dessa telefoner (som mer liknar handdatorer än något annat).  De tillverkas och lanseras idag av allt från företag, kommuner eller riksdagspartier till museum och privatpersoner – som alla har funnit vilken fenomenal kanal mobiltelefonerna är för att nå ut till kunder, väljare eller besökare. Eller så vill man helt enkelt tjäna pengar.

Priset på apparna varierar. På iPhone är gratisutbudet enormt. Är inte hela programmet gratis, finns det i de flesta fall en mer avskalad gratisvariant som man kan pröva innan man bestämmer sig. Ofta kostar appen just 7 kronor (motsvarande 99 amerikanska cent), men priset kan röra sig ända upp till (i sällsynta fall) ett par hundralappar. Det handlar då nästan alltid om en engångskostnad, det rör sig inte om abonnemang.

Men vad får man då ut av apparna? Tja, vad du vill. Träna på golfswingen. De gamla klassikerna i ljudboksform.  En virtuell tur på Louvren. Möjligheten att överblicka och läsa mer om alla fartyg som ligger i hamnen nära dig. Se när bussen går. Eller tåget. Eller flyget. Se SVTs program i repris. Spela schack. Alltid ha din sammanlagda släktforskning tillgänglig. Receptböcker. Ikeakatalogen. Dagstidningen. Ja, här finns allt.
Så låt dig inte avskräckas av den glänsande skärmen – det finns förstås skräddarsydda fodral som skyddar – utan kasta dig ut i äventyret.

Pris
Telefonerna i sig är dyra. Ett par tusenlappar om du vill köpa telefonen utan att den är bunden till ett visst abonnemang. Kan du dock tänka dig att binda upp dig på två år, får du telefonen ”gratis” hos vissa leverantörer, mot en viss månadskostnad som du ibland får ringa för.  Undersök innan du bestämmer dig.

Apparna är ofta gratis. I annat fall, från 7 upp till ett par hundra kronor. Ofta finns en gratis prova-på-version av betalapparna. De brukar då ha tillägget ”Free” eller ”Lite”. Ibland är det istället betalappen som får tillnamnet ”PRO”.

Vilken telefon?
Tillverkarna är många och smakerna skiljer sig åt. Tidigare har iPhone varit i klar ledning, då svenska användare inte har kunnat ladda ned betalappar till andra märken. Därför har många svenska företag endast applikationer anpassade för iPhone. I och med att konkurrensen skärps, växer sig dock både utbud och försäljningssiffror större. Besök en butik och känn på telefonerna för att se vilken du gillar bäst.

I testet nedan presenteras appar som fungerar just för iPhone – där det är möjligt, med tips om alternativ för det konkurrerande systemet Android.

Kristin Helgesson Svenske

Så laddar du ned

1.    På iPhone hittar du apparna via ikonen App Store på telefonens grunddisplay. Vid första användningstillfället måste du registrera dig, välja lösenord och uppge en mailadress. Du behöver inte uppge ditt kontokortnummer förrän du väljer att betala för en applikation!
2.    Tryck på ikonen Sök i den nedre menykanten och skriv in exempelvis Fotopedia.
3.    Fotopedia Heritage dyker upp.
4.    Tryck på namnet för att få fram en närmare presentation.
5.    Vill du testa appen, tryck på den blå knappen med texten Free överst till höger under app-namnet. Knappen blir grön, med texten Install. Tryck igen.
6.    App Store stänger ned sig och du hamnar på den vanliga grunddisplayen, där du ser hur din app laddas ned.
7.    När du kan läsa applikationens namn är installationen färdig. Klicka på fyrkanten för att öppna programmet.  Tryck på den runda hem-knappen för att stänga ned.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas