Stig Dagerman x 2
Bränt barn
Norstedts 2010, ca 167 kr
Den svenska roman från 1940-talet som har gjort störst avtryck utanför Sveriges gränser sägs ofta vara Stig Dagermans 1923-1954 »Bränt barn«. Har tänkt läsa den hela livet, men hur kul låter det: En ung man sörjer sin döda mor och förälskar sig i sin fars nya kvinna. Tack vare Norstedts nyutgåva med suggestivt, tidsdokumentärt omslag och insiktsfullt förord av P O Enquist blev det av – jag tog mig över tröskeln och in till den 25-årige författarens oro årgång 1948.
Dagerman blottar skuld och svek inom en familj, och läsaren får själv ta hand om dömandet. Den korthuggna, nakna prosan etsar in stämningar och scener med en skärpa som glöder. Man tvingas som ut i en båt på ett hav av lidande och passion, för varje sida alltmer upprört av antydda och tidlösa frågor om moral, egna val och ansvar. Det är jobbigt. Och väldigt bra. Psykoanalys och existentialism i trolsk förening.
Tysk höst
Norstedts 2010, ca 151 kr
»Tysk höst« är en samling gastkramande reportage som Dagerman skrev hösten 1946, då han reste runt i det sönderslagna landet. Här gäller de långa penseldragens ordbilder, kanske är detta oöverträffad reportageprosa. Fram träder slagna tyskar som lidande och plågade människor, och inte som ondskans demoner.
Tysk höst rymmer ett författarmod och ett öga så vaket, att vi ges möjlighet att upptäcka det som annars nog skulle ha gått oss förbi. Dagerman visar det omöjliga i att begära av den redan deprimerade och sörjande människan att hon också ska orka bära sin hungersnöd med upphöjd tolerans och nyvunnen politisk medvetenhet. I samma stund uppenbaras den stora eviga faran i en segrares oförmåga att avstå från hämnd.
Ålderism och Goda råd
Från dessa bråda djup åter till krass vardag: oavsett utgången av det svenska valet går arbetet vidare för SPF och äldres rättigheter. Så mycket behöver göras, och så mycket kan göras.
Två böcker som bäddar för nytändning och omstart är Lars Anderssons »Ålderism« (Studentlitteratur, ca 156 kr) och
Gunnar Degermans »Goda Råd« (SPF, 100 kr, 50 kr för medlemmar), båda i uppgraderade upplagor. Bara att läsa,och kavla upp ärmarna.
Tipsare: Jan Arleij
Jan Arleij är reporter på Veteranen och läser gärna böcker om krigshistoria