Hembakad pizza med mozzarella och färsk sparris. Det är ren lyx.
2 stora eller 4 små
25 g jäst
2 msk olivolja
2 1/2 dl vatten
1 nypa socker
1/2 tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl durummjöl (det går med vanligt vetemjöl också)
Fyllning
cirka 400 g sparris, färsk eller fryst
125 g minimozzarella
2 dl riven prästost
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt olja och fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen, gärna med hjälp av hushållsmaskin, tills degen är smidig. Tillsätt mer mjöl om degen verkar för lös.
2. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i två stora eller fyra mindre delar.
4. Rulla bollar som plattas ut till tunna pizzabottnar. Pensla bottnarna med olivolja. Halvera mozzarellabollar och lägg ut på varje pizza. Dela sparrisen i bitar och fördela över pizzan. Strö lite salt och riven ost på varje pizza och grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter i mitten av ugnen tills pizzorna fått lite färg och mozzarellan har smält.
5. Skär i bitar och servera genast.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch