Yvonne Hirdman
Den röda grevinnan – En europeisk historia
Ordfront, 2010, ca 168 kr
Yvonne Hirdman är författare och professor i genushistoria. Här skriver hon om sin mamma Charlotte, den röda grevinnan, som levde i en omvälvande tid i Europa. Charlotte föds i Estland strax efter den första ryska revolutionen och växer upp under första världskriget i Bukovina, då Österrike-Ungern, nu Rumänien. Så gifter hon sig med en baltisk greve och de lever livets glada dagar i Berlin tills hon möter sin stora kärlek, kommunisten Kruella, och flyr med honom undan nazisterna till Moskva.
Kruella tillfångatas och avrättas men Charlotte lyckas fly till Paris. Där möter hon svensken Einar Hirdman som tar henne till Hökarängen undan kriget 1940. Charlotte arbetar som tolk och hamnar mitt i den socialdemokratiska makteliten. De får tre barn, varav Yvonne är den yngsta. Charlotte dör 1966 och fyrtio år senare söker Yvonne svaret på vem hennes mamma var. Spion? Eller bara en ovanligt äventyrlig person? Läs och förundras.
Kiran Desai
Bittert arv
Månpocket (översättning av Rose-Marie Nielsen) ca 39 kr
Smaka på Darjeeling. Det är inte bara ett te utan också en dimhöljd plats vid Himalayas fot. Hit kommer den unga och föräldralösa Sai för att bo hos sin morfar, en bitter ensling och pensionerad domare med en hund och en kock som enda sällskap. När den nepalesiske läraren Gyan kommer för att undervisa Sai förändras hennes liv.
De blir förälskade men kärleken får en törn när Gyan dras till den nationalistiska gerillan. I en annan del av världen, USA, kämpar kockens son Biju på samhällets botten. Han är ditskickad för att göra sig en förmögenhet. Men Biju längtar bara hem. Kiran Desai är född i Delhi men bor numera i USA. Bittert arv är belönad med Booker-priset. Mycket läsvärd.
Antologi, huvudredaktör Unn Palm
Tio hundar och en katt
Brombergs, ca 169 kr
Att hunden är en familjemedlem och inte bara ett husdjur bevisar denna bok där en mängd kända författare medverkar. Läs om Maj-Gull Axelssons glädjande färd till en glen vid namn Molly. Eller Mats Gellerfelts sorg efter svarta labradoren Rasmus. Och Åsa Nilsonnes hund Nestor som fick en inbokad tid med dödlig utgång.
Men allt är inte nattsvart, Bertil Torekull berättar om hunden som kan vara en kvinnomagnet. Men katten då? Jodå, Göran Hägg berättar om den blyga men känslosamma Josef. Vi hund- och kattälskare vill ha mer!
Tipsare: Gunilla Lindahl
Gunilla är redaktionssekreterare på Veteranen och läser gärna sådant som berör.