2 portioner
300 g gösfilé
salt och peppar
smör och rapsolja att steka i
100 g rökt sidfläsk
Rostade rotsaker
250-300 g små potatisar
150 g palsternackor
5 steklökar (eller 1 stor gul lök)
1-2 msk rapsolja
salt och peppar
Pepparrotssås
3 msk riven pepparrot
1 1/2 dl crème fraiche
1 nypa salt
Tillbehör
citronklyftor, kaprisbär
1. Börja med rotsakerna. Tvätta potatisen och skär den i munsbitar. Skala och skär palsternackan i tre centimetersbitar som delas på längden. Halvera steklöken eller dela en gul lök i bitar.
2. Lägg rotsaker och lök i en ugnsfast form. Häll över olja och strö på salt. Vänd några gånger så att de kommer olja och salt på alla bitar. Rosta rotsakerna i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter eller
tills rotsakerna är mjuka och börjar få lite färg.
3. Tärna sidfläsket och stek i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Riv 3 msk pepparrot och blanda med 1 ½ dl crème fraiche och en nypa salt till en sås.
5. Dela fisken i portionsbitar. Torka av den med hushållspapper och salta innan fisken steks i lika delar smör och rapsolja. Peppra lätt med svartpeppar.
6. Servera gösfilé med rotsaker, sidfläsk, kaprisbär, citronklyfta och pepparrotscrème fraiche.
Recept: Malin Ottosson, foto: Björn Tesch