SPF Sydporten Hörnefors hade bjudit in till månadsträff i församlingsgården. Monica Samuelsson hälsade välkommen och då speciellt ordföranden i Osteoporosföreningen Clas Axelsson som var inbjuden att informera om ”den tysta sjukdomen”.
Clas inledde med det faktum att Sverige ligger högst inom EU vad gäller benskörhet och att Västerbotten har mest benskörhet i Sverige. Svårt att veta vad det beror på, men ärftlighet spelar roll, liksom kön då kvinnor har ökad risk efter menopaus och män först efter fyllda 80 år. Vad gäller kvinnor 50 år och uppåt kommer 50 procent att drabbas av höftfraktur, motsvarande siffra för män är 25 procent, att jämföra med Finlands 25 respektive 10. Siffran för svenska män motsvarar alltså siffran för finska kvinnor. Begreppet benskörhetsfraktur används vid fraktur orsakad av fall på samma plan.
Skelettet är levande vävnad och förnyas vart tionde år; byggstenar kalcium, D-vitamin och proteiner. Men efter 30 år byggs det inte upp längre. Många drabbas av sjukdom i den porösa delen av benet, uppbyggnaden avstannar vilket ger benskörhet som i sin tur ger ökad sjuklighet, nedsatt livskvalitet och förtida död. Första frakturen, oftast i 60-årsåldern, är handledsfraktur, i 70-årsåldern den tysta frakturen, d v s kotfraktur. Slutligen i 80-årsåldern har vi höftfrakturen, ibland benämnd den dödliga frakturen. De flesta får protes insatt men får ändå problem med att bli återställd. Behandling mot benskörhet ges i form av veckotablett, infusion eller injektion.
Dagens träff avslutades med smörgås, kaka och kaffe + lotteridragning med hembakta rullrån och långpannekakor som vinster. Monica tackade föredragshållaren, damerna i köket med Eva Nordlöf i spetsen samt medlemmarna som slutit upp denna dag.
Text: Aina Nygren