Äldre greker känner sig mest ensamma, äldre danskar uppger motsatsen. Det visar en stor internationell jämförelse.
Att vara ogift och att sakna arbete ger störst risk för ensamhet. Det framkommer av en ny studie av forskare från USA, Kanada och Chile som nyligen publicerats i den medicinska tidskriften Aging & Mental Health. Studien jämför data från 64 324 personer i åldrar mellan 50 och 90 år. Uppgifterna kom från undersökningar i 29 länder i Europa, Nordamerika och Mellanöstern. Genomsnittsåldern var 68 år, och 58 procent av de deltagande var kvinnor.
Sammanställningen visar att ensamheten växte i takt med ålder i de flesta länder. Fem länder – Österrike, Tyskland, Israel, Luxemburg och Schweiz – hade dock inga betydande åldersskillnader när det handlar om ensamhet. Två länder stack ut åt andra hållet. I USA och Nederländerna var nämligen ensamheten mer utbredd bland de yngre i urvalet.
Forskarna arbetade även fram en ensamhetsfaktor per land. Enligt den rapporterade deltagare i Danmark lägst nivåer av ensamhet. Grekland och Cypern angav de högsta.
Forskarnas ensamhetsindex
Ju högre faktor desto högre upplevd ensamhet
- Danmark 0,4
- Schweiz 0,5
- Österrike 0,5
- Nederländerna 0,7
- Spanien 0,7
- Sverige 0,7
- Tyskland 0,7
- Luxemburg 0,8
- Slovenien 0,8
- Belgien 0,9
- Estland 0,9
- Frankrike 0,9
- Litauen 0,9
- Finland 1,0
- Polen 1,0
- Mexico 1.0
- Kroatien 1,1
- Lettland 1,1
- Malta 1,1
- Ungern 1,1
- Bulgarien 1,2
- Rumänien 1,2
- Tjeckien 1,2
- Italien 1,3
- Israel 1,4
- USA 1,4
- Slovakien 1,5
- Cypern 1,7
- Grekland 1,7
Åldersskillnader i ensamhet varierar avsevärt mellan länder, enligt rapporten. Forskarna drar därför slutsatsen att ensamhet inte är en oundviklig konsekvens av ålder utan istället kan formas av olika miljöer, som till exempel social sammanhållning inom det aktuella landet.