Hanteringen av fallolyckan kunde ha fått katastrofala följder. Att det dröjer för äldreomsorgen att ge rätt medicinsk hjälp är inte ovanligt, säger Aase Wisten, geriatriker och sakkunnig för SPF Seniorerna inom vård och omsorg.
Att ha extra uppmärksamhet på en person en tid efter exempelvis en fallolycka är något som man vill ha möjlighet till men inte alltid har, säger Aase Wisten till Svenska Dagbladet.
– Generellt kan man säga att personaltätheten inte är så stor som man skulle kunna önska.
Bakgrunden är att Strömstads kommun anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Konstaterade fraktur
Orsaken är att det dröjde två veckor innan en uppföljande läkarundersökning gjordes på en person som drabbats av en nackskada efter en fallolycka på ett särskilt boende. Då konstaterade man att personen hade en fraktur i nacken.
När ambulanspersonal och ansvarig sjuksköterska gjorde en första bedömning ansågs personen inte vara allvarligt skadad. Men dagen efter klagade personen på nacksmärta som sedan successivt blev värre, skriver Svenska Dagbladet.
Trots det dröjde det alltså två veckor innan en läkarundersökning gjordes.
Nu vill kommunen få utrett hur det kunde gå så snett.
Kraven kommer öka
Aase Wisten betonar att utmaningarna inom äldreomsorgen kan bli svårare framöver.
– Det är gruppen med de allra äldsta som ökar allra mest. Och redan i dag finns problem med bemanningen.

Hon beskriver också de särskilda utmaningar som det är när man ska koppla ihop symtom med diagnos på äldre personer.
– Ett skäl kan vara om man är kognitivt nedsatt, till exempel om man är dement. Då kan man ha svårt att uttrycka smärta och det kan ta sig uttryck i oro, förvirring eller aggression i stället.
– Ett annat skäl är att symtomen kan vara fördröjda, till exempel efter en fallolycka, säger Aase Wisten till Svenska Dagbladet.