Bältrosvaccin kan ge en skyddande effekt mot demens. Det visar ny stor studie.
Sedan 2013 vaccineras alla 79-åringar i Wales mot bältros. Detta har möjliggjort en studie vid amerikanska universitet Stanford kring bieffekter som tyder på att bältrosvaccinet minskar risken för demens. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Jämförelser gjordes över sju år mellan de som fått vaccinet och de som var något år äldre och inte fått det. Resultaten visade att risken för att drabbas av demens minskade med 20 procent hos de som fått bältrosvaccin.
–Det var en verkligt slående upptäckt. Det fanns en stor skyddande effekt, hur du än såg på siffrorna, säger forskaren Pascal Geldsetzer i en kommentar på Stanfords hemsida.
Siffrorna visade också att den skyddande effekten var större hos kvinnor än hos män.
Forskarna vet dock inte på vilket sätt bältrosvaccinet begränsar risken för demens. De vet inte heller om de nyare varianter av bältrosvaccin som numera används har samma effekt. Pascal Geldsetzer hoppas att de nya resultaten kommer att kunna leda till mer finansiering för denna forskning:
– Att åtminstone investera en del av våra resurser i att undersöka detta vidare skulle kunna leda till genombrott när det gäller behandling och förebyggande, säger han.