Ont i ryggen?
Bild: Getty Images
Hälsa | Björn om smärta

Ont i ryggen?

Många tror att vila är bästa botemedlet mot ryggsmärta. Men det är tvärtom.

Björn Bragée
Publicerad 2025-04-16

Ryggraden i all smärtlindringsverksamhet är … behandling av rygg-
smärtor.  Ibland kan jag tycka att jag ser vissa patienter mer bakifrån än framifrån. Vi i ryggradsdjurens släkte har så otroligt mycket som kan gå fel! Men det är mycket som för det första kan botas eller för det andra lindras, också om smärtvårdens tredje uppgift ibland träder in – att trösta.

Ryggbesvär är den vanligaste orsaken till smärta hos äldre. Omkring 60 procent av personer över 60 år har ont i ryggen i någon form. Det kan vara allt från molande värk till skarpa, stickande smärtor, och det kan göra det svårt att röra sig normalt.
Smärtan kan bero på spänningar i ryggmusklerna. Man kan också ha artros i ryggradens små leder och då är hoptorkade och ojämna skivor mellan kotorna de vanligaste orsakerna. I journalen kan det stå ”facettledssmärta” eller ”diskdegeneration”. Var tionde senior har också olika grad av ”spinal stenos”, där nervrötter kläms åt där de drar fram i ryggraden, med smärta, domningar och svaghet i benen som följd. Alla äldre män som stannar och till synes nyfiket stirrar in i sybehörsaffärens skyltfönster har inte fönstertittarsjuka, många har spinal stenos. Man måste stanna och hämta sig var hundrade meter.

Men att kämpa på lönar sig! En vanlig missuppfattning är att vila är bästa botemedlet mot ryggsmärta. Tvärtom. Att röra sig är en av de mest effektiva behandlingarna. Att bygga upp muskulaturen runt ryggraden för att förbättra rörlighet och balans gör stor skillnad. Det behöver inte vara komplicerat – dagliga promenader, enkla styrkeövningar och stretching kan vara nog så effektivt. Jag ser många glada vithåriga personer i träningskläder på väg till något av kvarterets två gym. Det är så rätt!

Vi 65-plussare stängs ofta ute från specialistrehabilitering. Men primärvårdens rehabilitering finns att tillgå utan remisskrav. Där träffar man team av arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Man kan också ta rygg (!) på sin husläkare för hjälp med antiinflammatoriska medel som ibuprofen eller paracetamol. Men medlen skrivs ut med försiktighet, särskilt till äldre med andra hälsoproblem.  
Mer avancerad vård får man inom ortopedkirurgin vid förträngningar i ryggraden som trycker på nerver, men som kan mejslas upp. Dit hör just spinal stenos, diskbråck eller artrosens nabbar. Observera att bara var sjunde patient med ryggvärk ens kan bli kandidat för kirurgi eftersom förändringar med objektiva fynd vanligen saknas, och då vet man ju inte var man ska skära.

Förbättrad operationsteknik och bättre allmäntillstånd hos oss äldre gör dock att fler kan komma ifråga, men man ska ha klart för sig att komplikationer är dubbelt så vanliga hos dem som är äldre än 65, 18 procent får sådana. Det ska ändå inte hindra en konsultation!
Tänk inte: ”Det här är åldersstraffet, jag får stå ut”. Ju förr man söker stöd, desto bättre blir resultaten. Vi smärtdoktorer vill gärna komma in tidigt för att ordinera de bästa läkemedlen men också ge blockader och elstimuleringar som kan hålla smärtan i schack i åratal. 

Månadens fråga

Min äldremottagning säger att jag är för gammal för ryggoperation. Jag är ju ”bara” 80?
/Ellinor

Björn svarar:

Oj, det ska ju inte handla om ålderssiffran utan typ av besvär, vigör och allmäntillstånd. Medelåldern för exempelvis operation av spinal stenos är 70 år och sex av tio blir nöjda. Ryggkirurgi för äldre än 80 år ökar i Sverige och fler än hundra patienter som är äldre än 85 år opereras årligen. Om operation inte fungerar finns det inga åldersgränser i smärtlindringsvården. Känn dig välkommen!

Dölj faktaruta

När ska man söka vård vid ryggsmärta?

Sök AKUT om du fått smärta efter olycka eller fall, eller om du förlorar kontroll av blåsan eller tarmarna. Sök SNARAST vid svår ihållande smärta, oförklarlig viktnedgång, feber eller nya domningar, stickningar eller muskelsvaghet i benen. Och du kan alltid fråga primärvården redan samma dag!

Björn Bragee är Seniorens expert på seniorhälsa.
Han är läkare och specialiserad på smärta.

Björn Bragée
Publicerad 2025-04-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas