Congee är en kinesisk risgröt som vanligtvis äts till frukost. Den kan toppas med allt från fisk eller korv till salladslök och picklade grönsaker. Här toppad med forellrom och brynt sojasmör och den känns både lyxig och snäll.
1 portion
1/2 dl jasminris
ca 1 cm ingefära i tunna skivor
1 vitlöksklyfta
3 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
Sojasmör
½ msk smör
½ tsk ljus soja
Servera med
Forellrom och finhackad gräslök
Gör så här:
- Koka upp buljong med ingefära och vitlök. Tillsätt riset och koka cirka 15 minuter tills det är mjukt.
- Plocka ur och släng vitlök och ingefära. Vispa för hand tills riset bryts sönder lite och blir en soppig gröt.
- Sojasmör: Bryn smöret, ta från värmen och vispa i sojan.
- Toppa gröten med sojasmör, forellrom och gräslök.