Congee med rom och brynt smör
Foto: Lennart Weibull
Mat | Recept

Congee med rom och brynt smör

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-02-28

Congee är en kinesisk risgröt som vanligtvis äts till frukost. Den kan toppas med allt från fisk eller korv till salladslök och picklade grönsaker. Här toppad med forellrom och brynt sojasmör och den känns både lyxig och snäll.

1 portion
1/2 dl jasminris
ca 1 cm ingefära i tunna skivor
1 vitlöksklyfta
3 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

Sojasmör
½ msk smör
½ tsk ljus soja

Servera med
Forellrom och finhackad gräslök

Gör så här:

  • Koka upp buljong med ingefära och vitlök. Tillsätt riset och koka cirka 15 minuter tills det är mjukt.
  • Plocka ur och släng vitlök och ingefära. Vispa för hand tills riset bryts sönder lite och blir en soppig gröt.
  • Sojasmör: Bryn smöret, ta från värmen och vispa i sojan.
  • Toppa gröten med sojasmör, forellrom och gräslök.
Tidningen Senioren
Publicerad 2025-02-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas