Nya rön: Då kan äldre behålla muskler
Foto: Getty Images
Nyheter | Hälsa

Nya rön: Då kan äldre behålla muskler

Många seniorer har goda förutsättningar att bevara muskelmassa och funktion även vid stigande ålder. Det visar ny forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan GIH.

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-03

Det är Oscar Horwath som i en ny avhandling har studerat muskulaturen hos friska och fysiskt aktiva äldre män utan övervikt.

I studien deltog tio yngre och tio äldre män. Deltagarna fick genomföra ett tungt och intensivt styrketräningspass för benmuskulaturen och direkt efter inta en dryck som innehöll essentiella aminosyror, motsvarande ungefär tre ägg eller fem deciliter mjölk.

Studien visade att muskelns förmåga att nybilda proteiner, den så kallade proteinsyntesen, ökade efter intag av aminosyror och styrketräning, utan att åldrandet negativt påverkade denna process.

Resultaten visar alltså att äldre individer med en hälsosam kroppsammansättning och en fysiskt aktiv livsstil behåller förmågan att skapa nya muskelproteiner, säger Oscar Horwath.

– Eftersom tidigare forskning har visat att åldrande påverkar proteinsyntesen negativt förväntade vi oss att de äldre skulle uppvisa en lägre proteinsyntes, vilket de alltså inte gjorde.

Flera gånger

En orsak tycks alltså vara att man är mycket i rörelse.

– Vi tror att resultaten delvis förklaras av att de äldre var fysiskt aktiva två till tre gånger per vecka, vilket förbättrar muskelns förmåga att tillgodogöra sig proteiner från kosten.

Det finns med andra ord goda möjligheter att bevara muskelmassa och funktion även vid stigande ålder.

Men är resultaten giltiga också för äldre kvinnor?

– Absolut, det finns i dagsläget väldigt lite stöd i litteraturen som talar för att responsen skulle vara annorlunda hos kvinnor jämfört med män så vi tror att resultaten är överförbara på kvinnor, säger Oscar Horwath till Senioren.

Oscar Horwath med sin avhandling.

I avhandlingen studerades även hur olika muskelfibertyper påverkas av åldrande. Jämfört med den yngre gruppens snabba muskelfibrer var de äldre deltagarnas mindre, mer missformade och innehöll färre stamceller och kapillärer. De långsamma muskelfibrerna var däremot helt oförändrade.

– Det är tydligt att åldrandet främst drabbar de snabba muskelfibrerna och det är samtidigt fascinerande att de långsamma fibrerna i princip förblir opåverkade under samma tidsperiod säger Oscar Horwath.

Insatser behövs

De snabba fibrerna är avgörande för vår förmåga att snabbt utveckla kraft, exempelvis för att parera ett fall eller gå i trappor.

– Det är uppenbart att det behövs riktade insatser för att motverka denna process, och här vill vi slå ett slag för styrketräning som visat sig ha god effekt på de snabba fibrerna hos äldre individer.

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas