Lovar lyft för demenssjuka
Från regeringens pressträff. Malin Danielsson (L), Anna Tenje (M) och Jakob Forssmed (KD). Foto: Svante Rinalder.
Nyheter | Omtag

Lovar lyft för demenssjuka

Allt fler blir demenssjuka. Samtidigt går forskningen framåt. Därför behöver Sverige en ny strategi mot folksjukdomen.

Jan Arleij
Publicerad 2025-01-23

Utgångsläget är mycket tufft: Varje år insjuknar omkring 20 000 svenskar i en demenssjukdom och i dagsläget lever 150 000 personer med en demenssjukdom. Om fem år beräknar regeringen att antalet är uppe i 180 000 personer. År 2050 – 250 000 personer.

Samtidigt visar forskning att cirka 40 procent av alla demenssjukdomar kan vara kopplade till livsstilsfaktorer som går att påverka.

Utmaningarna som vården och omsorgen står inför kräver ett omtag av den strategi som togs 2018, menar regeringen som i tisdags (21/1) kallade till presskonferens.

Inte normalt

I korthet: fokus ska framöver viktas över från omsorg till förebyggande insatser och tidig diagnos. Vården ska anpassas till individen med målet att bromsa sjukdomsutvecklingen och lindra dess följder.

Genrebild: Colourbox

Den nya utvecklade strategin ”Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028” som bygger på en tidigare utredning från Socialstyrelsen utgår enligt regeringen från två principer eller förhållningssätt:

  • Demens är inte är en normal del av åldrandet. Även unga drabbas. Det är en sjukdom som går att förebygga och lindra.
  • Man ska kunna leva ett värdigt och meningsfullt liv som demenssjuk.

– Varje dag ska räknas för den som lever med en demenssjukdom och för deras anhöriga, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

– Den som får en demensdiagnos måste få det stöd och den vård som behövs för att fortsätta leva ett gott liv.

Anna Tenje. Foto: Svante Rinalder.

Anna Tenje betonade att den nya strategin ska ”inkludera det förebyggande, hälso- och sjukvården, forskningen och omsorgen för att vi tillsammans ska arbeta för att förbättra vardagen för personer som lever med en demenssjukdom”.

Alltför länge har demensvården varit fokuserad på omvårdnad, underströk äldreministern.

– Med den utvecklade strategin sätter vi nu tydliga mål inom utvecklingsområden som rör förebyggande insatser, diagnosticering och behovsanpassad hälso- och sjukvård, exemplifierade Anna Tenje.

125 miljoner

Sammanlagt kostar de bidrag och uppdrag regeringen lägger i samband med strategin 125 miljoner kronor under 2025.

Dölj faktaruta

På tisdagens pressträff betonade socialminister Jakob Forssmed (KD) och Malin Danielsson, seniorpolitisk talesperson för Liberalerna, den stora betydelsen av ett särskilt stöd till anhöriga.

Ett av strategins mål lyder just att anhöriga till en person som har en demenssjukdom ska få tillgång till adekvat stöd och kunskap för att kunna ”utöva frivillig anhörigvård på ett hållbart sätt”.

– När en person drabbas av demens, drabbas även alla runt omkring. Därför är det otroligt viktigt att vi förbättrar livskvalitén för den som är drabbad och på så sätt säkerställer en värdig tillvaro, sa Malin Danielsson.

Cancervården

Regeringens företrädare utlovade också att man framöver kommer att ge ett flertal uppdrag och bidrag i syfte att stödja implementering, uppföljning och utveckling av strategin.

Socialstyrelsen får till exempel i uppdrag att sprida kunskap, inte minst till kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen, och stötta utvecklingen av demensvården och omsorgen i hela landet.

Regeringen ska även ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att undersöka om erfarenheter och kunskaper från cancervården kan stärka demensvården.

Följas upp

Den nya strategin har 2028 som slutdatum.

– Kunskapsutvecklingen på området går väldigt snabbt framåt så det är motiverat att sätta ett slutdatum för strategin när den ska följas upp. Den ska då utvärderas och utvecklas med ny kunskap, sa Anna Tenje.

Strategins fyra mål

Den nya strategin syftar enligt regeringen till att vara bredare än den förra genom att den tydligare omfattar hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. Samarbetet mellan kommuner och regioner ska också öka för att skapa en mer likvärdig diagnostik och vård.

Så här formuleras strategins fyra mål för vården och omsorgen:

  1. Socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens insatser ska vara anpassade efter den enskildes förutsättningar och behov.
  2. Insatserna ska vara samordnade, främja hälsa och förebygga ohälsa.
  3. Personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska arbeta enligt evidens och beprövad erfarenhet.
  4. Anhöriga ska kunna få adekvat stöd och kunskap för att kunna utöva frivillig anhörigvård på ett hållbart sätt.

Källa: ”Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028”

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2025-01-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas