Kycklinglår med sötpotatispuré
Foto: Johan Arnesson
Mat | Recept | husman

Kycklinglår med sötpotatispuré

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

4 portioner

Gremolata

1 dl sötmandel
½ kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
½ citron, rivet skal
salt, svartpeppar

Ugnsbakade rödbetor

700 g rödbetor
olja, salt

Sötpotatispuré

500 g sötpotatis
2 dl grädde
1 dl vatten
salt, svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger

Kyckling

smör att steka i
4 kycklinglår med skinn och ben
salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka sötmandel och persilja. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt med rivet citronskal, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg rödbetsklyftorna i en ugnsform, ringla över lite olja och salta. Ugnsbaka i 30 minuter, eller tills de mjuknat.
  3. Skala och skär sötpotatisen i centimeterstora kuber. Lägg dem i en kastrull och slå på grädde och vatten. Salta och låt det koka under gläntat lock i 20 minuter. Mixa potatisen slät med stavmixer. Smaka av purén med svartpeppar, äppelcidervinäger och ev ytterligare salt.
  4. Smält smör i en stekpanna och lägg i kycklinglåren med skinnsidan nedåt. Stek så de får lite yta, vänd sedan på bitarna och stek klart dem på lägre värme till en innertemperatur på cirka 80 °C. Salta och peppra på båda sidor under stekningen.

Recept: Madeleine Landley

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-01-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas