4 portioner
Gremolata
1 dl sötmandel
½ kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
½ citron, rivet skal
salt, svartpeppar
Ugnsbakade rödbetor
700 g rödbetor
olja, salt
Sötpotatispuré
500 g sötpotatis
2 dl grädde
1 dl vatten
salt, svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
Kyckling
smör att steka i
4 kycklinglår med skinn och ben
salt, svartpeppar
Gör så här:
- Hacka sötmandel och persilja. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt med rivet citronskal, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg rödbetsklyftorna i en ugnsform, ringla över lite olja och salta. Ugnsbaka i 30 minuter, eller tills de mjuknat.
- Skala och skär sötpotatisen i centimeterstora kuber. Lägg dem i en kastrull och slå på grädde och vatten. Salta och låt det koka under gläntat lock i 20 minuter. Mixa potatisen slät med stavmixer. Smaka av purén med svartpeppar, äppelcidervinäger och ev ytterligare salt.
- Smält smör i en stekpanna och lägg i kycklinglåren med skinnsidan nedåt. Stek så de får lite yta, vänd sedan på bitarna och stek klart dem på lägre värme till en innertemperatur på cirka 80 °C. Salta och peppra på båda sidor under stekningen.
Recept: Madeleine Landley