Den genomsnittliga totala pensionen ökar från och med januari med mellan 330-1 530 kronor per månad. Det beskedet ger Pensionsmyndigheten.
Siffrorna visar vad det blir i plånboken efter skatt om man slår ihop den allmänna pensionen och tjänstepensionen.
Före skatt är ökningen mellan 460 och 1 590 kronor.
Tar man bara inkomst- och tilläggspensionen så höjs den med i genomsnitt 316-796 kronor före skatt.
Känt sedan tidigare är att höjningen av inkomst- och tilläggspensionen 2025 uppgår till 4,0 procent. Att det blir just 4,0 procent beror på att inkomstutvecklingen i hela samhället har landat på 5,6 procent, en nivå som sedan automatiskt minskas med 1,6 procent i så kallad förskottsränta.
PPM-besked
Premiepensionen som personer födda 1938 eller senare får ökar nästa år med mellan 11,7 och 28,1 procent, vilket motsvarar 25-557 kronor i månaden före skatt.
Känt sedan tidigare är också att garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring som är 2,6 procent.
Det innebär att garantipensionen ändras med -92 – 73 kronor per månad före skatt.
I och med att inkomstpensionen ökar så kan det leda till att de som har en blandning, vilket är de flesta, får ökad inkomstpension men minskad garantipension.
Många vill veta
De nya siffrorna redovisas av Pensionsmyndigheten på en pressträff under torsdagsförmiddagen (19/12).
En sjättedel av alla samtal till Pensionsmyndigheten kommer i januari. Så här års vill pensionärer veta storleken på den första utbetalningen i januari.
– För att slippa kö så kan man ringa vår självbetjäning från den 27 december. Då får pensionärer med bank-ID reda på när utbetalningen av allmän pension sker och hur stor den blir, säger pensionsspecialisten Agneta Claesson.
Väntade siffror
Pensionsmyndighetens siffror är i linje med SPF Seniorernas prognos som Senioren skrev om här.
– Vi välkomnar att pensionen år 2025 väntas öka mer än vad som var fallet i år. Priserna på många håll i landet har ökat kraftigt och seniorer har ofta mindre marginaler än t ex löntagare, säger Anna Eriksson som är sakkunnig på SPF Seniorerna och fortsätter:
– Även om vi kan vänta oss att respektavståndet blir något bättre nästa år ser vi i Pensionsmyndighetens siffror att även nästa år handlar det om att närmare 6 av 10 pensionärer kommer att ha garantipension utbetald. Har man arbetat ett långt liv ska pensionen inte behöva fyllas ut med bidrag, då måste det istället synas i plånboken att man har arbetat.
Då får du veta din pension
Varje år ringer hundratusentals pensionärer till Pensionsmyndigheten för att få veta hur mycket det blir i pension efter årsskiftets alla omräkningar.
Totalt inkommer cirka 700 000 samtal till Pensionsmyndighetens telefoner under ett normalt år. 2022 slogs det gällande rekordet – 1 miljon samtal. I perioden januari-mars inkommer cirka 260 000 samtal, av vilka de flesta kommer under januari – cirka 120 000.
– De flesta handlar förstås om hur mycket man kommer att få i pension, konstaterar pressekreteraren Johan Andersson.
I samband med torsdagens pressträff informerade Pensionsmyndigheten om när och hur man kan få reda på vad den egna pensionen blir när första betalningen kommer i januari.
• Tidigast möjliga besked kan man få den 27 december via självbetjäning på telefonnummer 0771-776 776.
• 1 januari blir det möjligt att se beloppet för den allmänna pensionen på pensionsmyndigheten.se. Där ser man också vilka datum som pensionen kommer att utbetalas under 2025.
• I mitten av januari kommer besked om det nya beloppet i det orange kuvertet som skickas hem i brevlådan.