God kondition minskar risk för demens
Foto: Getty Images
Nyheter | Forskning

God kondition minskar risk för demens

Personer med genetisk benägenhet för demens kan minska sin risk med upp till 35 procent genom att öka sin kondition. Det hävdar forskare från Karolinska Institutet.

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-16

De flesta tidigare studier som har undersökt effekten av kondition på kognitiv funktion och demensrisk har inkluderat ett litet antal deltagare.

I den nya studien som är publicerad i British Journal of Sports Medicine har forskarna undersökt en mycket större grupp. Data har använts från 61 214 demensfria personer i åldern 39 till 70 år.

Vid inskrivningen genomfördes ett sex minuter långt cykeltest för att uppskatta konditionen, den kognitiva funktionen uppskattades med neuropsykologiska tester och den genetiska benägenheten för demens uppskattades med hjälp av en genetisk riskpoäng för Alzheimers sjukdom.

Knappt 1 procent

Under uppföljningsperioden på upp till 12 år fick 553 personer, eller 0,9 procent, en demensdiagnos.

– Vår studie visar att högre kondition är kopplat till bättre kognitiv funktion och minskad demensrisk. Dessutom skulle hög kondition kunna dämpa effekten av genetisk risk för all demens med upp till 35 procent, säger Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Weili Xu. Foto: Rickard Kilström

– Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet.

Därför är kondition viktig

Så kallad kardiorespiratorisk kondition är kroppens förmåga att leverera syre till musklerna. Denna förmåga minskar med åldern när skelettmuskulaturen minskar.

Konditionen går ner med cirka tre till sex procent per decennium när människor är i 20- och 30-årsåldern. Förloppet accelererar till mer än 20 procent per decennium när människor når 70-årsåldern.

Hur bra kondition är kopplad till bättre kognitiv förmåga, reder forskarna ut i den nya studien som går att ta del av här.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas