Nu finns Hjälplinjen, en ny nationell tjänst med stöd dygnet runt till vuxna med psykiska besvär, i kris eller i svåra livssituationer.
12 december öppnade Hjälplinjen. Det är en ny nationell stödlinje som erbjuder anonymt och kostnadsfritt stöd dygnet runt till vuxna med psykiska besvär, i kris eller i svåra livssituationer.
Tjänsten går att nå via telefonnummer 90390 eller på deras hemsida.
I mars fattade regeringen beslutet att inrätta en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Tjänsten Stödlinjen ska vara öppen dygnet runt och tjänsten ska utgöras av telefon- och webbaserade stödinsatser utan kostnad för den enskilde.
– För personer som är i akut psykisk kris eller befinner sig i en svår livssituation kan det vara avgörande att stöd finns tillgängligt. Det gläder mig därför mycket att regeringen idag beslutat att inrätta en nationell stödlinje där legitimerad personal, dygnet runt, alla dagar i veckan, ska erbjuda samtalsstöd och kunna lotsa personer vidare vid behov, kommenterade socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med att regeringen fattade beslutet.
Beslutet innebar att Folkhälsomyndigheten fick 22 miljoner kronor för att med hjälp av en utvald aktör inrätta den nationella stödlinjen. Uppdraget gick till Region Stockholm.
Hjälplinjen
Hjälplinjen riktar sig till vuxna personer över 18 år i Sverige som behöver stöd för sitt psykiska mående, eller anhöriga som söker hjälp för att stötta sina närstående och ta hand om sig själva.
Stödlinjen kan hjälpa personer som:
- Går igenom en kris och behöver stöd för att bearbeta sina upplevelser
- Har tankar och planer på självmord
- Befinner sig i en svår livssituation eller genomgår en livsförändring som påverkar deras psykiska hälsa negativt
- Upplever psykiska besvär såsom oro, ångest, nedstämdhet, trötthet eller sömnsvårigheter
- Är anhöriga till en person med psykisk ohälsa och som söker stöd för att stödja sina närstående och att ta hand om sig själva
Hjälplinjen erbjuder stöd dygnet runt, året om:
- Skriftligt via Hjälplinens webbplats
- Per telefon på nummer 90390
Stöd ges huvudsakligen på svenska. Vid behov kan tolk anlitas för andra språk.
Personer i akut behov av hjälp uppmanas att kontakta psykiatrisk akutvård eller ringa 112.