En platt liten fruktkaka som är helt olik andra. Den ser kanske inte så spännande ut men är hur god som helst och smakar som det finaste marsipangodis. Prova!
Det här behövs:
100 g smör
200 g mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl strösocker
2 dl vetemjöl (inget bakpulver)
1 rågad tsk vaniljsocker
1 dl russin
6 finhackade torkade mjuka aprikoser
2 msk rom eller 1 msk konjak (eller rivet skal av 1 ekologisk apelsin)
Gör så här:
- Smörj och bröa en liten rund springform, ca 20 cm i diameter. Klipp gärna ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formens botten så blir det inte så mycket brödsmulor på den färdiga kakan.
- Smält smöret och ställ det åt sidan. Riv mandelmassan grovt på ett vanligt rivjärn (eller med en grov skiva i matberedare) och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker tills det blir riktigt pösigt och fint. Häll i det smälta smöret och rör om. Vänd ner den rivna mandelmassan.
- Blanda vetemjöl med vaniljsocker, russin och aprikoshack i en liten skål. Rör sedan ner allt detta i äggsmeten. Smaksätt gärna med rom eller konjak (eller rivet skal av 1 ekologisk apelsin) och häll smeten i den smorda formen.
- Grädda i 160 grader ugnsvärme i cirka 40 minuter för en form som är 20 cm i diameter. Eller i 45–50 minuter för en form som är 18 cm i diameter.
- Den här kakan ”stelnar efter” när den kallnat – den ska helst stå i två dygn innan den serveras. Om man skär i den första dagen blir kakan alltför kladdig och inte alls lika trevlig, även om den smakar gott ändå …
Recept: Anna Bergenström