Ullas special
Mat | Recept

Ullas special

Uppskattad liten tårta med ägg, rödlök, crème fraiche och röda romkorn. En ovanligt god och stilig bjud- eller förrätt.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-12-05

Det här behövs för 4–6:
5 nykokta, varma ägg
2 msk rumstempererat smör
lite gott flingsalt, lite nymald svartpeppar
ca 2 dl crème fraiche
1 rätt stor finhackad rödlök
finskuren gräslök
1 burk röd stenbitsrom (ca 80 g)

Gör så här:

  1. Koka äggen som 8-minutersägg, det vill säga sänk ner äggen (med en sked) i kokande vatten och koka exakt 8 minuter. Skölj snabbt med kallt vatten.
  2. Skala och mosa dem medan de är varma (kan med fördel mosas i matberedare). Klicka ner det mjuka smöret i äggen, salta mycket lätt och peppra.
  3. Bred genast ut äggmoset på en flat tallrik till en centimetertjock rundel. En vinklad stekspade eller en palettkniv är bra hjälpmedel (eventuellt får man doppa dem i lite vatten). Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet några timmar.
  4. Bred sedan över, ända ut till kanten, ett lager crème fraiche, blandad med nästan all den fint hackade rödlöken (hacka för hand, med maskin blir löken besk!). Hit kan man förbereda.
  5. Fördela romkorn mitt på rundeln. Garnera med lite mer hackad rödlök och längs kanten med finskuren gräslök. Servera gärna med rostat bröd.

Recept: Anna Bergenström

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-12-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas