Jäs degen medan du gör andra saker, längre jästid gör bröd av den här typen så mycket godare!
Till 3 baguetter:
6 dl ljummet vatten
1⁄2 paket (25 g) jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
1,3 liter vetemjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt, klicka ner honung och rör ut jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Tillsätt mjölet och rör om. Täck bunken och jäs degen i 1–2 timmar.
- Värm ugnen till 260 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte! Det är det som är hemligheten här! Skär i stället (med vass kniv) degen i tre delar och bara forma eller »fös« ihop degbitarna till avlånga baguetter.
- Mjöla de utbakade bröden lite lätt, vrid dem i »spiral« och lägg över dem på plåten. Snitta bröden med vass och tunn kniv. Jäs i 10–15 minuter.
- Grädda i den starka ugnsvärmen i cirka 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15–20 minuter.
Recept: Anna Bergenström