Stora utmaningar för spanska pensionärer
Pensioner | Reportage | pensioner i europa

Stora utmaningar för spanska pensionärer

Spanien står inför stora ekonomiska utmaningar när det gäller pensionerna. Som i många andra länder höjs nu pensionsåldern för att systemet inte ska kollapsa.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-12-15

Det är lätt att glömma att Spanien är en ung demokrati. Francodiktaturen föll 1975 och tre år senare antogs den nya författningen efter en folkomröstning.
Mycket har hänt sen dess men det finns fortfarande stora sociala klyftor i landet. När det gäller pensioner står Spanien inför en stor utmaning då andelen pensionärer stadigt ökar samtidigt som andelen yrkesarbetande minskar. Analytiker har sedan länge varnat för att landets pensionssystem är på väg mot en kollaps. Det är ett utmattat system som dras med ett rejält underskott.

Regeringen bestämde 2011 att man skulle höja pensionsåldern för statlig pension till 67 år. Det var tänkt att det skulle ske successivt under en femtonårsperiod. Men redan 2012 beslöt man att skynda på förändringen. I nuläget är pensionsåldern 66 år och 6 månader för den som arbetat i upp till 37 år och 9 månader. För den som arbetat mer än så är det fortfarande möjligt att gå i pension vid 65 år och få full pension. Pensionsåldern kommer att höjas till 67 år senast 2027.

2022 genomfördes en ny pensionsreform som bland annat hade som mål att få invånarna att arbeta längre. För även om man höjt riktåldern är den reella genomsnittsåldern för när spanjorerna faktiskt går i pension betydligt lägre än så: 60,4 år för män och 62,4 för kvinnor.
Det som också beslöts under reformen var att pensionerna skulle räknas upp med inflationen, ett system man haft tidigare men som avskaffats 2013.

Antalet pensionärer i Spanien har ökat med 1,5 miljoner de senaste 15 åren och är idag drygt nio miljoner. Tidigare var det enbart de yrkesverksammas sociala avgifter som bekostade pensionerna, men sedan reformen går även en del av skatteintäkterna in i pensionskassan för att minska underskottet. Antalet pensionärer förväntas stiga ytterligare med 50 procent fram till 2050. Behovet av ett förstärkt pensionssystem är skriande.
– Förutom problemet med en åldrande befolkning och att Spanien har bland de lägsta födelsetalen i Europa har vi också ett problem med arbetslöshet. Det gör att många yngre inte kan arbeta ihop till sin pension så som det var tänkt. På den spanska arbetsmarknaden idag har vi allt fler deltidsjobb och korttidskontrakt vilket på sikt kan leda till otillräckliga pensioner, säger Miguel Angel Cabra de Luna, chefsjurist på Once Foundation, en organisation specialiserad på sociala rättigheter.

Fler män än kvinnor i Spanien bär upp pension. Dessutom får kvinnor ut betydligt mindre i pension. Hela 70 procent av kvinnorna har mindre än 1 000 euro (11 500 kr) i månaden, andelen män som har så låg pension är 41 procent. 24 procent av männen har mer än 2 000 euro (23 000 kr) i pension vilket bara åtta procent av kvinnorna har.

2023 höjde regeringen pensionerna med 8,5 procent för att kompensera för den höga inflationen.
– Detta är en åtgärd för att pensionärerna ska kunna behålla sin köpkraft trots inflation och ökade kostnader, säger Miguel Angel Cabra de Luna.
I januari i år höjdes pensionerna med ytterligare 3,8 procent vilket gav den genomsnittlige pensionären cirka 50 euro mer per månad. Allt ser inte nattsvart ut. Miguel Angel Cabra de Luna menar att man kan se positiva effekter av reformen 2022.
– Att man räknat upp pensionerna med inflationen har förstärkt pensionärernas köpkraft, vilket är essentiellt för ekonomin. Man har också skapat bättre förutsättningar för äldre att arbeta längre och att kunna anpassa sin arbetssituation. Det har gjort att människor väntat längre med att gå i pension fullt ut.

Kvinnor med låga pensioner som varit hemma med barn kan få ett tillägg på 33,20 euro (385 kr) per månad.
Miguel Angel Cabar de Luna tycker att det finns många hoppfulla aspekter.
– Reformen och förändringarna man genomfört visar att man strävar mot att anpassa pensionssystemet till nuvarande demografiska och ekonomiska förhållande och att man bygger upp en långsiktighet i det.

Spaniens pensionssystem

  • För alla som arbetar och tjänar pengar i Spanien är det obligatoriskt att bidra till socialförsäkringen (Seguridad Social) som är det huvudsakliga systemet för socialt skydd i landet.
  • En registrering hos de spanska socialförsäkringsmyndigheterna ger tillgång till statligt finansierad hälso- och sjukvård och sociala förmåner, som pension.
  • För anställda är avgiftssatserna cirka 4,70 procent. Arbetsgivaravgiften är högre och uppgår till 23,60 procent. Detta utgör grunden till finansieringen av bland annat pensionerna. Pensionssystemet (pensiones contributivas) utgör en hörnsten i det spanska socialförsäkringssystemet.
  • Den som betalat in avgifter under minst 15 år, varav två måste vara under de sista femton åren före pensioneringen, är berättigad till ålderspension. Storleken på den avgörs av inkomsten och det totala antalet avgiftsår.
  • Förtidspensionering är tillgängligt under vissa förutsättningar.
  • Den statliga pensionen (pensión de jubilación) ligger i genomsnitt på 1 375 euro/månad (cirka 15 900 kr). Minimipensionen är på cirka 950 euro per månad (cirka 11 000 kr).
  • Pensionen räknas upp i januari varje år, efter hur inflationen utvecklats.
  • Förutom den statliga pensionen finns även tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar. Dessa utgör den andra och tredje pelaren i systemet. Här skiljer sig villkoren åt mycket.
  • Från myndigheternas håll försöker man nu genom reformer minska beroendet av den statliga pensionen och stärka den andra och tredje pelaren i systemet. Bland annat genom att höja den statliga pensionsåldern och skärpa kraven på förtidspension.
  • Som spansk pensionär kan man få åka på en subventionerad semesterresa varje år. Det så kallade Imerso-programmet erbjuder semesterpaket för seniorer i Spanien i syfte att förbättra deras livskvalitet och hälsa. Samtidigt skapar det arbetstillfällen inom turistsektorn. Personer över 65 med spansk pension kan semestra på olika platser i Spanien för cirka 115 euro (fyra dagar) eller 405 euro (tio dagar), inklusive boende, mat och transport. Spanien försöker få detta att sprida sig till övriga Europa också.
  • Inom Imerso finns även ett ”hydroterapi-program” där spanska seniorer får en subventionerad vistelse per år på ett spa, med massage och bad.

Källor: Utrikespolitiska institutet och Sydkusten.es

Dölj faktaruta

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten:

Spanien har samma positiva problem med högre livslängd som övriga länder i väst har.
Men eftersom sysselsättningsgraden inte ökar i samma takt som andelen äldre som bär upp pension skapas en eftersläpning i systemet som blir kostsam. Nu försöker man ta till åtgärder för att minska det här glappet, som att höja pensionsåldern.
Ersättningsgraden i Spanien är relativt hög men det kan trots det finnas en rejäl andel fattigpensionärer. Men vi är egentligen lite skeptiska till det begreppet eftersom man jämför med förvärvsaktivas genomsnittsinkomst. Högst andelen fattiga pensionärer finns i så fall i Schweiz enligt det sättet att räkna.”

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-12-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas