Runt om i landet engagerar sig eldsjälar för att hjälpa människor som är ensamma. SPF Seniorerna samlar de goda exemplen för att inspirera fler att göra skillnad.
SPF Seniorerna har länge arbetat med att bryta ofrivillig ensamhet hos äldre. Många föreningar och distrikt har engagerat sig och erbjuder aktiviteter för just den målgruppen. Förbundet har nyligen genomfört en kartläggning av dessa erfarenheter.
– Vi har haft tre seminarier med workshops inom organisationen för att inventera vad som görs ute i landet, berättar Krister Hörding, projektadministratör på SPF Seniorerna.
Målet är bland annat att ta fram en handbok med exempel på vad som fungerar för att bryta ensamheten.
– Det är viktigt att betona att allt bygger på frivillighet. Det handlar om att få stöd och inspiration.
Vad har kommit fram hittills?
– Något som fungerar bra är personliga möten. Att knacka dörr eller ringa fungerar bättre än en allmän inbjudan, säger Krister Hörding.
Han pekar på att det ofta finns ett stigma kring ofrivillig ensamhet.
– Det kan vara svårt att erkänna att du är ofrivilligt ensam. Genom att svara på en riktad inbjudan bekräftar du just det. Att man i stället hör av sig för att kravlöst berätta om vad föreningen har för verksamhet fungerar bättre.
Det finns också vissa könsskillnader i ensamheten.
– Generellt är ofrivilligt ensamma män svåra att nå. Men det finns goda exempel på åtgärder för just dem. Som Gubbalådan i Skåne, som är frukostträffar bara för män.
Samarbeten med organisationer som Röda Korset och kyrkan fungerar bra, berättar Krister Hörding. Däremot är det svårare att få draghjälp av hemtjänst och äldreboenden.
– Där kan sekretess och kommunens policy försvåra.
Geografiska skillnader kan också spela in, enligt Krister Hörding.
– I glesbygd kan avstånd ställa till det. Men där kan å andra sidan avstånden leda till lösningar som transportpooler för att motverka ensamhet. På mindre orter har de bättre koll på varandra.
Men en sak är mer avgörande en någon annan, enligt kartläggningen.
– Det måste finnas eldsjälar. Men det gäller att allt inte står och faller med en eller ett par personer. Eller som en deltagare sa: ”Det måste finnas engagerade
organisatörer men det gäller att inte organisera ihjäl sig. Planera något enkelt och kör! Lär sedan efter vägen.”
Volontärsprojektet
- Med hjälp av medel från Arvsfonden kartlägger SPF Seniorerna nu den erfarenhet och kunskap som finns inom organisationen när det gäller volontärsarbete och verksamhet för personer som lever i ofrivillig ensamhet.
- Målet är att skapa en fungerande modell med volontärer.
- Projektet har som mål att stärka lokalföreningarna och ge dem en möjlighet att utvecklas.
- Tillsammans med Volontärbyrån ska det tas fram en utbildning och en handbok som visar hur föreningarna kan genomföra ett bra och säkert volontärsarbete.
- Med detta som grund kan inspirations- och erfarenhetsträffar erbjudas som ger fler möjlighet att bli volontärer.
- Projektet ska vara färdigt i maj 2027.