Vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom kan innebära lägre risk för demens som äldre. Det visar ny svensk studie.
Långtidsanvändning av läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom kan innebära lägre risk för demens som äldre. Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet som nyligen publicerades i tidskriften Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
– Vi kan se en tydlig koppling mellan långtidsanvändning av dessa läkemedel och minskad utveckling av demens högre upp i åldern. Med långtidsanvändning menar vi då fem år eller mer, säger Mozhu Ding som är biträdande lektor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet.
Forskarna har använt svenska register för studien. Cirka 88 000 personer över 70 år med en demensdiagnos har studerats, tillsammans med nästan 900 000 kontrollpersoner.
Resultaten visar att långtidsanvändning av blodtryckssänkande läkemedel, kolesterolsänkande läkemedel, vätskedrivande läkemedel och blodförtunnande läkemedel är förknippat med mellan 4 och 25 procent lägre risk för demens. Kombinationer av läkemedlen visade starkare skyddande effekt än om de användes ensamma.
Studien visar också att användning av trombocythämmande läkemedel tvärtom kan innebära högre risk för demens. En möjlig förklaring är enligt forskarna att dessa läkemedel ökar risken för mikroblödningar i hjärnan.
Forskarna ser studien som viktig för att kunna hitta nya behandlingsvägar när det gäller demens.
– Vi har idag inget botemedel mot demens, då blir det viktigt att hitta förebyggande insatser, säger Alexandra Wennberg som är forskare vid Institutet för miljömedicin.