Andelen 80-plussare med hemtjänst i det egna hemmet minskar stadigt. De äldre blir allt piggare, tror expert.
Sedan 2015 har andelen svenskar över 80 med hemtjänst i den egna bostaden minskat med en tiondel. Det visar en sökning i SCB:s databas som Senioren har gjort.
Uppgifterna hos SCB kommer från Socialstyrelsens register över socialtjänstinsatser till äldre och funktionsnedsatta. Där framkommer att 36,3 procent av alla kvinnor över 80 och 27,5 procent av män i samma ålder hade hemtjänst i sina hem 2015. I år är samma siffror 32,7 respektive 24,5 procent, vilket motsvarar minskningar på över tio procent sedan 2015.
Michaela Prochazka är samordnare av äldrefrågor på Socialstyrelsen. Hon tror att det kan ligga flera olika anledningar bakom minskningen.
– Det är en intressant iakttagelse av en trend som vi har sett under flera år, men inte studerat närmare. Det finns även andra intressanta förändringar kring såväl korttidsboende som dagverksamhet. Men jag har en stark misstanke om att siffrorna visar att personer över 80 blir allt piggare. Samtidigt som vi också kan se att något hände i samband med pandemin. Fler äldre började då använda andra sätt än hemtjänst för att få hjälp. Kanske valde fler då andra leverantörer av mat, och att förlita sig mer på att anhöriga kunde hjälpa till.
Kan det även vara så att kommunernas ansträngda ekonomier, och därmed högre trösklar för hemtjänst, kan synas i denna minskning?
– Där har jag ingen forskning att luta mig mot. Jag tror mer på de andra förklaringarna.
Att betydligt fler kvinnor än män över 80 har hemtjänst kan också bero på strukturen i hushållen, tror Michaela Prochazka.
– Många män över 80 har yngre fruar. Och kvinnorna blir äldre än männen.