Endast tre av tio svenskar har tillgång till fast läkare. Därmed har utvecklingen stått stilla sedan 2020, menar Läkarförbundet som vill se en lagändring.
Nyligen presenterade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys sin uppföljning av hur stor andel i befolkningen som har en fast läkarkontakt.
– Resultatet är ett tydligt underkännande av regionernas och regeringens arbete i den här frågan. Om regeringen menar allvar med att bygga ut primärvården behöver de ställa tydligare krav på regionerna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet i en kommentar.
Att utvecklingen står och stampar är ingen slump, menar läkarna. En aktuell kartläggning från Läkarförbundet visar att regionerna inte arbetar systematiskt med att öka andelen.
Lagändring
Endast tre regioner har fattat beslut om att nå Socialstyrelsens riktvärde på 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården och antagit handlingsplaner för att nå målet.
Därför behövs en lagändring som innebär att patienter ska listas på en namngiven läkare och inte bara på en vårdcentral, poängterar Läkarförbundet.
– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna och ställa tydligare krav på hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning, säger Sofia Rydgren Stale.
29 miljarder
Satsningarna på att stärka primärvården – den så kallade omställningen till en god och nära vård – har nu pågått sedan 2018. Statens satsningar är 29 miljarder.
Läkarförbundet vill att de medel som staten avsätter för att stärka primärvården ska villkoras.
Man vill att krav ställs på att regionerna tar fram handlingsplaner för hur de ska nå det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare.