Så överlever du vintern
Arne Lowden
Hälsa | Podd | hälsa

Så överlever du vintern

Bristen på ljus påverkar oss alla, kanske mycket mer än vad vi förstår. Ljusforskaren Arne Lowden ger här sina bästa råd för att orka mer.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-11-04

Arne Lowden är sömn- och ljusforskare vid Stockholms universitet, och aktuell med boken Överlev vintern. Där ger han sina bästa tips för att ta oss genom den mörka årstiden.

– Det är få människor som lever så nära polcirkeln som vi gör. Vi är egentligen inte genetiskt anpassade ännu för ett liv i Norden, säger han och fortsätter:

– Vi vet att det är många som blir nedstämda under vinterhalvåret, och de allra flesta känner av en trötthet och energibrist, men som inte behöver behandlas. Och så finns det människor på den här skalan som behöver hjälp av läkarvård. Inte minst i form av anti-depressiva mediciner. Det finns en teori om att det är ljusbrist som orsakar den här typen av säsongsbundet problem, det som förr kallades för vinterdepression. Och att ljusterapi då kan vara en lösning.

Att vi spenderar alltmer tid inomhus förvärrar dessutom vår situation under vintern, menar Arne Lowden.

– Man kan säga att vi lever i skymning största delen av dagen, så det gäller att utnyttja det lilla dagsljus som finns. Vi måste lära oss att gå ut mer, och att sitta närmare fönster. Det är enkla råd, som ändå betyder mycket för regleringen av vår dygnsrytm. Och den påverkar i sin tur hälften av våra celler i kroppen och därmed vår pigghet och arbetskapacitet, men också vår sömn och återhämtning.

Enligt Arne Lowden släpper svenska bostäder in alldeles för lite ljus, vilket blir extra allvarligt under den mörka halvan av året.

– Du måste vara direkt vid fönstret för att kunna tillgodogöra dig dagsljuset, men oftast befinner vi oss längre in i bostaden. Balkongen är kanske inglasad, och så skärmar vi dessutom av med dåliga alternativ som gardiner och persienner. Då måste man förlita sig på det elektriska ljuset och det räcker oftast inte till.

Ljusets påverkan på vår hälsa är ett relativt nytt kunskapsfält, påpekar Arne Lowden.

– Inom vården vet de flesta ingenting om detta.

Han menar dessutom att ljusterapi har nedvärderats i förhållande till mediciner, något som han beklagar.

– Ljusterapi mildrar inte bara depressioner, framför allt så reglerar den dygnsrytmen. Det är ett bra alternativ till antidepressiv medicin och sömnmedel. Ljusterapi har inga allvarliga biverkningar, och är nästan gratis. Du måste bara köpa en ljusterapilampa, men sådana finns ju på de flesta varuhus. Jag skulle välja till exempel Philips eller Lumie Vitamin L.

– Sätt lampan på frukostbordet eller vid datorn och använd den så fort vintermörkret närmar sig. Det räcker med en timme, redan efter några minuter märks en ökad pigghet.

Det är också viktigt när ljusterapin sker, påpekar Arne Lowden. Det ska ske under dagtid och absolut inte på kvällen, säger han.

– Tanken med den här typen av terapi är att melatonin ska produceras på kvällen så att vi blir ordentligt sömniga och kommer i säng i tid. Det är många som får en förskjuten dygnsrytm under vinterhalvåret på grund av ljusbrist. Vi kommer ur fas med solens rytm.

Arne Lowden uppmanar alla att försöka lära sig lite mer om ljusets påverkan, och att pröva en terapilampa.

– Den fungerar även förebyggande. Om du behöver uppsöka läkare så har det kanske gått lite för långt. Att förebygga sådana här besvär med ljus är ju både trevligt och naturligt för oss. Framför allt handlar det om att vistas ute i dagsljus så mycket det går, inte minst för seniorer.

Du kan höra en längre intervju med Arne Lowden i Seniorens podd. Den finns i de flesta spelare, som Podcaster och Spotify. Men även direkt här:

Jonas Nordling
Publicerad 2024-11-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas