De här bollarna är både extra järnrika och extra goda! Det som gör dem så järnrika är palttunnbrödet, pumpakärnor och aprikoser. De svarta vinbären är rika på C-vitamin och hjälper kroppen att ta upp järn från vegetabiliska källor.
10 st
1 dl svarta vinbär, färska eller frysta
½ citron, skalet
2 palttunnbröd, totalt 15 g (eller ½ dl
pumpakärnor)
1 dl pumpakärnor
15 torkade aprikoser
1 dl havregryn
1 knivsudd vaniljpulver
Kokos, hampafrön, sesamfrön eller något annat gott att rulla bollarna i
Gör så här:
- Tina de svarta vinbären om du använder frysta. Koka i en minut om de är importerade.
- Riv skalet av citronen.
- Kör alla ingredienser i en mixer tills du har en slät smet.
- Rulla smeten till 10 bollar (blöt händerna så går det enklare) och rulla sedan bollarna i kokos eller något annat gott.
- Kan frysas.
Recept: Hanna Olvenmark