Spara till barnen– eller spendera?
Illustration: Getty Images
Ekonomi | arv

Spara till barnen– eller spendera?

Arv är ett känsligt ämne som många inte pratar om fast man kanske borde. Vår ekonomiexpert Annika Creutzer ger handfasta tips.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-11-19

Tre av fyra pratar inte med sina arvtagare om arvet. En tredjedel planerar heller inte att göra det och lika många säger att de inte vet om barnen förväntar sig att ärva. Det visade en undersökning som analysföretaget Novus gjorde i juni 2024,där 1 409 personer i åldern 18–84 år intervjuades. Samma undersökning visade också att 91 procent av de tillfrågade vuxna barnen gärna avstår från arv om föräldern får det bättre på ålderns höst.

Så hur ska man göra? Försöka sätta undan pengar eller tänka på sig själv och leva gott? Hur mycket bör man tänka på hur det blir ”sen”?
– Det viktigaste är att ha koll på vad som händer med ens arv. Tycker man att det blir fördelat på ett bra sätt enligt arvslagstiftningen eller vill man att det justeras, säger Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer och fortsätter:
– Ett besök hos en familjerättsadvokat eller en jurist kan kosta en slant men ge kunskap och insikt i till exempel bröstarvingarnas rättigheter. Dessutom är det bra att få professionell hjälp med testamente och annat.
När väl det är klart är det bara att koncentrera sig på livet här och nu, menar Annika. Papper är en sak. Livet något annat.
– Gemensamma upplevelser kan vara ett nog så värdefullt arv. Mitt kanske viktigaste råd är att dela med sig till nära och kära medan man lever. En generationsresa, goda middagar och annat som ger glada minnen.

Men hon tycker samtidigt att alla bör skriva testamente. Även de som bara har gemensamma barn.
– I ett testamente kan skrivas in att barnens arv ska vara deras enskilda egendomar. Då skyddas arvet vid en eventuell skilsmässa eller om den respektive gör dåliga affärer.
Ett testamente i original ska förvaras på ett säkert ställe. En del begravningsbyråer har en förvaringstjänst.
– Berätta också för de framtida arvingarna att det finns ett testamente och vad det innehåller i stora drag. Ju öppnare man är, desto mindre är risken för framtida konflikter.

Den som inte har några arvingar kan också behöva ett testamente. Kanske finns det något behjärtansvärt att stötta hellre än att allt går till Allmänna Arvsfonden.
Men att snåla för att spara mer till barnen tror inte Annika gör någon lycklig.
– Man ska vara lite snäll mot sig själv. Jag läste för många år sedan att vi svenskar i snitt är rikast när vi dör. Det är ju ganska befängt att sträva efter att lämna efter sig så mycket som möjligt.

Sedan är arv inte bara pengar eller fastigheter, det är också saker. Har man värdefulla saker tycker Annika att det kan vara bra att skriva ned om det ska fördelas på något sätt.
– Det kan vara bra att göra en lista av flera skäl. Barnen kanske inte ens vet att vissa objekt är värdefulla. Jag tycker att man ska ta till sig det här med att döstäda och sortera bland sina saker. Det är ofta skönt att ha röjt och så slipper barnen den belastningen. Röj tillsammans, det är roligt! Ta gärna med barnbarnen. De tar ofta tacksamt emot om de bygger upp egna hem.

Spara till barnen eller leva upp pengarna?
Hur gör du?

Irene Olausson, 66
– Jag har två barn, men jag har ingen tanke på att hålla igen för deras skull. Jag har jobbat inom sjukvården hela mitt liv och båda mina barn tjänar bättre än vad jag gjorde när jag gick i pension. För mig känns det som att det här är lite av en generationsfråga. Äldre generationer kanske tänkte att man skulle spara till sina barn. Men med mina jämnåriga vänner pratar vi aldrig om det. Jag kan inte heller tänka mig att mina barn skulle vilja att jag höll igen för att de skulle få sen.

Aina Andersson, 72
– Min man och jag använder våra pengar. Vi sparar inte för att barnen ska få. Vi har hjälpt dem tidigare men nu är båda etablerade och klarar sig själva. Många tycker att barnen ska få så mycket som möjligt men jag är själv inte uppvuxen med att det självklart finns arv att ta emot. Jag och mina syskon sa till våra föräldrar att de inte behövde spara till oss utan hellre skulle unna sig själva. Och det säger våra barn till oss också. Att leva livet här och nu är bäst. Något sen vet man aldrig om det finns.

Lars Rosengren, 66
– Vi tänker som så att våra barn har bra jobb och tjänar egna pengar. Det som sannolikt blir över efter oss är en bostad. Annars vill vi använda våra sparpengar till att resa eller göra något annat kul för. Vi har inget mål att spara till barnen. ”När jag dör ska barnen ha varsin miljon”, nej, så tänker inte vi. Vi älskar att resa och vill göra det. Vi har särkullbarn också, totalt har vi sju barn och femton barnbarn.

Johanna Jensen, 49
– Jag känner, inför mina föräldrar och tidigare svärföräldrar, att era pengar är era. Gör vad ni vill med dem! Sitt inte hemma och gör ingenting för att vi ska få. Men sen vet jag att mina föräldrar gärna vill att det ska finnas något slags arv till oss. Att vi och kanske framför allt barnbarnen ska ha det bra. Mamma har gått in och hjälpt till att betala körkort till barnbarnen också. Men jag tycker verkligen att de ska unna sig själva också. De har ju slitit och jobbat ett helt liv.

Håkan Jonsson, 70
– Jag och min fru har två vuxna barn som är 36 och 39 år gamla och sex barnbarn. För några år sedan bestämde vi att vi ville månadsspara till barnbarnen. Pengar de ska få när de fyller 25 eller tidigare, under villkoret att det i så fall går till studier eller bostad. De vet inte om det här ännu.
– När det gäller våra vuxna barn kan jag inte säga att vi håller igen för att de ska få. Men däremot har vi hjälpt dem ibland om det varit något särskilt, som en renovering eller liknande. När min mamma gick bort delade jag också med mig av arvet efter henne till barnen. Så vi är nog ganska generösa ändå. I alla fall om jag jämför med en del andra som inte tänker som vi. ”Vi åker runt och har det bra, det ska inte sparas till barnen.” Det är väl inget fel i det heller. Det har ju också förstås att göra med vilken ekonomi man har. Nu kan vi göra det här och det känns viktigt att kunna hjälpa.
– Vi skrev också ett testamente i samband med att vi började med månadssparandet till barnbarnen. Vi vill att allt ska stå klart och tydligt så att det inte blir några konflikter sen. Än så länge står kontot med de här pengarna i min frus namn. För tanken är som sagt att barnbarnen inte får dem förrän de fyller 25.

Arv

Ärver barn alltid allt från sina föräldrar?

Barn i Sverige ärver sina föräldrar men det behöver inte innebära att de ärver allt. Det går inte att göra barn helt arvlösa.
Om det finns en förälder och två barn är barnens arvslott hälften var av arvet. Men föräldern kan begränsa arvet till hälften, den så kallade laglotten. Då får barnen en kvart var och den halva som blir över kan föräldern genom testamente ge till någon annan.
Gemensamma barn får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna är döda. Barn från tidigare relationer, så kallade särkullbarn, har rätt att få ut sitt arv när den biologiska föräldern dör.

Bor du utomlands?

2014 fick vi ny lagstiftning inom EU som innebär att om man vistas mycket i ett annat EU-land kan det bli det landets arvslagstiftning som gäller. Även om man fortfarande är skriven i Sverige. För att undvika detta bör det stå i ett testamente att svensk arvslag ska gälla. Det kan vara fallet för den som har hus i Spanien och vistas där långa tider utan att ha flyttat ut från Sverige. Det kan vara fördelaktigt med svensk lag eftersom vi inte har någon arvsskatt, vilket finns i många andra länder, som Spanien och Frankrike.

Får föräldrar göra sig av med allt de äger innan de dör?

De får givetvis konsumera upp sina pengar om de vill det. Men skriver de över orimligt mycket på någon annan i slutskedet av sitt liv finns det möjlighet för barnen att överklaga. I sådana fall är det bra att ta en jurist till hjälp. Det händer att vuxna barn känner sig förfördelade men inte vågar prata om det för att det kan verka girigt. Men man har alltid rätt till en boutredningsman genom tingsrätten. Kostnaden för den delas upp procentuellt mellan arvingarna. Det räcker med att en av arvtagarna vill ha en boutredningsman för att det ska bli så.

Vad är viktigt att ta upp i ett testamente?

Det kan vara bra att skriva in att arvet ska vara barnets enskilda egendom. Det kan de ta bort själva om de vill i ett senare läge. Men det gör att de inte förlorar exempelvis halva fritidshuset vid en separation från en make/maka. Det finns också saker jag brukar avråda från att skriva in i testamentet, som att barnen ska fortsätta att äga fritidshuset eller släktgården tillsammans. Det kan bli en belastning för dem. De kan ha helt olika liv, med olika ekonomi och bo långt ifrån varandra. Låt dem själva bestämma hur de vill göra.

Särkullbarn – vad ska man tänka på här?

Med särkullbarn är det speciellt. De har rätt att få ut sin del av arvet när deras förälder går bort. Det är vanligt med konflikter kring särkullbarn, åt båda hållen. Jag har sett många gånger att föräldern lurat särkullbarn så att de får så lite som möjligt. Då blir känslan för dem ungefär att ”inte nog med att pappa stack, han skrev också över allt på sin nya fru”. Man har sett till att huset står på nya frun eller mannen som enskild egendom. Har detta gjorts tidigt är det svårt för särkullbarnen att göra något. Men har det gjorts sent i livet kan det bli läge för en överklagan.
Sedan finns det fall åt andra hållet också, när särkullbarn har bråttom med att få ut sin del av arvet även om det leder till att maken eller makan får paniksälja sin bostad.
Vill man ha en annan ordning än den som står i arvslagen bör man prata med en jurist. Man kan skriva att man önskar att barnen ska vänta med att ta ut arvet tills båda makarna gått bort, men det är inte juridiskt bindande för barnen.

Vad är skillnad på gåva och förskott på arv?

Generellt är gåvor till barnen alltid att betrakta som förskott på arv. Man kan skriva gåvobrev, men se då till att de andra arvtagarna vet om det. Ibland har en far- eller morförälder hjälpt ett barnbarn att köpa lägenhet, men inte övriga barnbarn. Det kan vara en anledning till att driva en process.
Den kanske allra svåraste biten med arv är när det finns gravt handikappade barn med i bilden.
Det är svårt att skydda deras rättigheter när föräldrarna inte längre finns. En del väljer att sätta av pengar i förskott till en kapitalförsäkring som säkerställer att barnet klarar sig när föräldrarna gått bort. Det kan vara bra att prata igenom med eventuella syskon hur det är tänkt och om de förväntas ta över ansvaret på något sätt.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-11-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas