Ingen vanlig finansman
Sven Hagströmer Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Porträtt | intervju

Ingen vanlig finansman

Han har förenklat aktiehandeln för alla svenskar. Och blivit stenrik på kuppen. Men rikedom är inte ett självändamål för Sven Hagströmer.

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-12-01

På väggen i entrén till ett kontorshus på Ingmar Bergmans gata i Stockholm står ett citat av regissören: Jag har roligare när jag jobbar än när jag har roligt.
Ett samtal med finansmannen Sven Hagströmer som har sitt kontor högst upp i huset, röjer att det med stor sannolikhet är han som valt citatet.
Han är majoritetsägare och styrelseordförande i Avanza och investmentbolaget Creades som huserar i denna fastighet och han tycks, trots citatet i entrén, inte bara ha roligt på jobbet utan också när han ägnar sig åt ideell verksamhet och sina vida intressen utanför jobbet.
I det ideella arbetet stödjer Sven Hagströmer sociala projekt framför allt i skolor i så kallade problemområden. Genom stiftelsen Allbright, som han grundat, arbetar han för att öka antalet kvinnor i ledande positioner inom näringslivet.

Han samlar exklusiva böcker och manuskript och han odlar rosor på sin skärgårdsö. För tio år sedan gjorde han slut med ett annat av sina brinnande intressen, att flyga, efter att ha överlevt en allvarlig olycka när han skulle landa med sitt amfibieplan vid Rödlöga i Stockholms norra skärgård.
Han medger att han nog arbetar med att tjäna pengar fyra dagar i veckan – för att den femte dagen använda åtminstone en del av sina pengar för de olika projekt han finner viktiga, behjärtansvärda och roliga. I teorin ska han väl vara ledig på fredagarna men hans kalender tycks alltid vara fulltecknad.

Sven Hagströmer är i dag en av Sveriges rikaste – plats 39 i Affärsvärldens lista över svenska dollarmiljonärer. Han lade grunden till sin förmögenhet redan under skoltiden genom att koncentrera sig mera på sina redan då stora intressen, aktiemarknaden och elektronik, än på skolarbetet.
– För mig var skolan ett nödvändigt ont, säger han. Men återger sedan en för honom viktig händelse under skoltiden. En lärare uppmanade en dag de duktiga elever som satt längst fram i skolsalen att resa sig upp och titta på dem som satt på sista raden.
– ”Där sitter era blivande chefer”, sa han. Det var en stor tröst för mig då. Jag satt ju på sista raden, säger Sven Hagströmer nu.

Sven Hagströmer

Gör: Finansman och entreprenör. Styrelseordförande i Creades, Avanza med flera bolag. Även en av grundarna till bokförlaget Fri Tanke. Styrelseledamot i Berättarministeriet, Stiftelsen Allbright, Raoul Wallenberg Academy med flera organisationer. (Sven Hagströmers far var kusin till Raoul Wallenberg.)
Ålder: 80 år.
Bor: Stockholm och Stockholms norra skärgård.
Familj: Hustru Catarina, fem vuxna barn, sju barnbarn.
Lyssnar på: Klassisk musik, särskilt av favoritkompositören Wolfgang Amadeus Mozart.
Läser: Mest biografier och vetenskapshistoria.
Ångrar: Ingenting.
Memoarer: Nej. Mitt Sommarprogram 2016 är så nära en självbiografi man kan komma.

Dölj faktaruta

När Sven Hagströmer efter gymnasiet kom till universitetet drabbades han av en annan insikt. Efter att ha matats med kunskap i tolv år gällde det nu att ifrågasätta saker och ting.
– Det tog jag till mig. Nu hade jag hamnat i rätt miljö. Detta att ifrågasätta är också något jag lärt mina barn.
Och hur gick det med universitetsstudierna?
– Uselt. Jag läste statistik, företagsekonomi och nationalekonomi. Men mina universitetsstudier är oavslutade. Jag tyckte att det var mycket roligare att hålla på med elektronik och aktier.

Du säger ofta att du föredrar motarbetare framför medarbetare. Har det hjälpt dig till din framgång?
– Man vill bli utmanad. Man anställer inte folk för att de ska hålla med en. Anställda som stryker en medhårs leder till ruin. Du ska ifrågasättas. Jag vill inte sitta som tuppen högst upp på dyngstacken och låtsas vara fin. Det är enormt viktigt med en ifrågasättande kultur.
Sven Hagströmer uttrycker ungefär samma sak när han drar paralleller mellan ordförandeskap i en styrelse och att vara dirigent för en kammarorkester. Han utvecklade tanken i sin kommentar till Creades verksamhet för räkenskapsåret 2023:
”När instrumenten spelar i samklang kan njutbar musik uppstå. Ibland ser vi exempel på att alla i en styrelse spelar samma instrument. Då kan dissonans uppstå. Om alla spelar fiol kan det möjligtvis bli bra, men när alla spelar cymbal blir resultatet inte särskilt angenämt. Jag ser mitt jobb som dirigent för denna kammarorkester och därmed ytterst ansvarig för att ljuv musik uppstår.”

Lite drastiskt beskriver sig Sven Hagströmer, den adliga släktens Hagströmers nuvarande huvudman, som en avfälling i en släkt som sedan 1700-talet mest bestått av jurister och läkare. Han valde att följa sitt hjärta och gjorde det han tyckte var roligare.

När han någon gång håller tal till studenter ger han dem gärna samma råd, berättar han. Som till exempel i Lund för några år sedan:
– Om ni gör det ni tycker är roligt gör ni det bra. Satsa på det som du är bäst på. Och det är att vara dig själv. Tvinga er inte till någonting som kanske ger mer pengar och låt inte era föräldrar tvinga er till någonting. För då kommer ni bara att vara missnöjda under resten av livet.

Hans egna föräldrar hade inga invändningar mot hans intressen och yrkesval.
– Min pappa var domare. Från honom fick jag med mig en väldigt klar rättsuppfattning. Det har varit bra. I den här branschen utsätts man för många frestelser och då är det bra att kunna välja den smala vägen med ryggmärgen. Detta har jag också försökt lära mina medarbetare. Om man har gjort ett misstag ska man inte försöka dölja det – och samtidigt kan man lära sig av sina misstag.

Men så erinrar sig Sven Hagströmer något som Åhléns nye ägare, den libanesisk-svenske entreprenören Ayad Al Saffar, född i Beirut, svarade när han fick frågan vad han lärt av sina misstag: ”Ni svenskar är så lustiga. Jag lär mig inte av mina misstag. Jag lär mig av det jag gör bra. Mina misstag försöker jag glömma så fort som möjligt.” Han vände upp och ned på det hela. Det tyckte jag var ett befriande förhållningssätt.

Sven Hagströmer Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Vida intressen och nyfikenhet präglar Sven Hagströmer. Han minns att han som ung var allra mest rädd för att nyfikenheten skulle försvinna.
– Vi var tre pojkar i familjen. Våra föräldrar skickade ut oss i Europa på somrarna för att vi skulle lära oss franska, tyska och engelska. Jag bodde två somrar i en familj i Genève för att lära mig franska. Där träffade jag en massa rika ungdomar från Beirut, 15-20 år gamla och blasé. De tyckte att de sett och hört allt. Jag tyckte att det var förfärligt. Att man kunde bli sån i så unga år. Men gudskelov, min nyfikenhet finns kvar. Intakt.

Sven Hagströmer inledde sitt entreprenörskap med att köpa sin första aktie (Astra) som tolvåring. Han fortsatte under skoltiden med att bygga stereoförstärkare och han noterar stolt att han byggde exakt likadana anläggningar som Steve Jobs (en idol) byggde i sin ungdom i Kalifornien.
Med sin firma Sven Hagströmer Radio & Sport försörjde han sig under studietiden på att sälja ljudanläggningar. Han träffar fortfarande folk som använder anläggningar han sålde då, säger han stolt.

Efter tio år som portföljförvaltare på Gränges och Investor startade han 1981 Sven Hagströmer Fondkommission AB. Nio år senare bildade han tillsammans med sin kompanjon Mats Qviberg affärsbanken Hagströmer & Qviberg som senare blev HQ Bank.
1994 lade Sven grunden till Avanza, som i dag är guldkalven i Creades, det investmentbolag som blev Hagströmers i samband med skilsmässan från Mats Qviberg 2011, som han uttrycker saken.
Han berättar ofta och gärna om hur Avanza kom till.
– Avanza föddes med nätet. Jag fick mitt första mejlkonto 1994. Jag var vaken i 36 timmar. Jag är inte religiös men det där var som att bli frälst. Vilka industrier kommer att kunna dra nytta av det här, tänkte jag. Två uppenbara. Porr och finans. För mig var valet väldigt enkelt.

Nätet gjorde att aktiesparare, med Sven Hagströmers ord, kunde slippa en bankkamrer som kanske inte alltid har kundens bästa för ögonen. Idén med Avanza var inte att i första hand ge kunderna råd utan information de behöver för att fatta beslut. Konceptet fungerade. Avanza har nu över två miljoner medlemmar och anses år efter år vara sparbolaget med de mest nöjda kunderna.

Har du något råd att ge till den senior som vill göra sin framtid så bra som möjligt?
Sven Hagströmers svar överraskar inte: Man bör odla de intressen man inte haft tid för tidigare. Man ska ha så roligt man kan alltså.
– Men samtidigt kan man ju ägna sin pension en tanke och se vad man kan göra med den, tillägger han och ger några handfasta råd till den som till exempel vill satsa på aktier:
Gå på det du själv som konsument tycker är bra och fungerar. Kolla vad den som nyss blivit chef för det företag du är intresserad av har lyckats med tidigare. När det gäller företag som vänder sig till konsumenter är det ju dessa som bestämmer över börsen. Inte analytikerna som sitter med matematiska kalkyler och sånt. Om man inte är särskilt road av börsen bör man ha en stor andel fonder, helst indexfonder.

Nu är Sven Hagströmer förmögen så det räcker. Han kan låta sig drivas mer av nyfikenhet än av pengar, brukar han säga. Och av sin vilja att förbättra världen, kan man tillägga.
Vi talar om hans engagemang i till exempel Berättarministeriet och Järvaveckan och att han varit mentor i Tensta gymnasium. Han minns ett föredrag han höll i Hem och Skola-regi i denna invandrartäta skola.
– Alla lärare var där och väldigt många elever, men få föräldrar. ”Var är era föräldrar?” frågade jag. Är de sjuka, jobbar de, skäms ni för dem?” Jag riktade mig direkt till en tjej från Somalia. Dina föräldrar har flyttat från Somalia nästan ända upp till Nordpolen för att du ska få ett bättre liv. Era föräldrar är hjältar. När ni kommer hem i kväll ska ni krama om era föräldrar och tacka dem för vad de gör för er. Då blev det nästan en hallelujastämning i salen. Det var så häftigt, en av de starkaste upplevelser jag varit med om …

Röster om Sven Hagströmer

Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare Berättarministeriet:
Sven är en hängiven familjefar, make och lojal vän. Han är också i alla bemärkelse en renässansmänniska. Hans nyfikenhet river ned alla typer av potentiella barriärer – ålder, tid och ämnesfält. Sven drivs mot friktion och vill vara där nytt händer oavsett det är investeringar, ideologiska idéer eller forskning. Även om hans hjärta bultar lite extra för naturvetenskapen, specifikt fysik, och utsatta barn. Jag känner mig lyckligt lottad som har Sven som vän. I honom har man en sparringpartner, konstruktiv kritiker och framför allt någon som stöttar när det blåser hårt.

Gustaf Unger, vd Avanza:
Sven är en energirik och nyfiken person. Jag har lite svårt att förstå att han överträtt gängse pensionsålder. Han kommer med spännande idéer och tankar, inte sällan dagligen. Som ny vd är det centralt att känna stöd från sin ordförande och här gör Sven ett strålande jobb och ger ibland förtjänta och ibland mindre förtjänta klappar på min axel. Även de mindre förtjänta klapparna gör faktiskt nytta. Det mest naturliga epitetet på Sven torde vara entreprenör men han är mer mångfacetterad än så med stort intresse för samhällsutveckling, historia och kultur. Ett samtal med Sven är aldrig tråkigt.

Ingrid Svensson, tidigare förste bibliotekarie vid Kungliga biblioteket och redaktör för tidskriften Biblis:
Boksamlaren och -kännaren Sven Hagströmers kunskap, nyfikenhet och generositet har vid upprepade tillfällen inneburit synnerligen omfattande stöd och aktivt engagemang för Kungliga biblioteket. Han tog 2007 initiativ till den framgångsrika KB-utställningen ”Linnés nätverk”, där även verk ur hans egen enastående Linnésamling visades. Sven vill att hans böcker ska användas och komma forskningen till del, han vill tillgängliggöra kulturarvet. Det är en glädje att få samarbeta med Sven, en utforskande och ödmjuk person.

Text: Kurt Mälarstedt

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-12-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas