Kvillebygden firade halvt sekel
Landet runt | SPF Bohuslän
Distriktsordförande Ann-Christina Baar överlämnade Förbundets jubileumsdiplom till ordförande Leif Karlsson

Kvillebygden firade halvt sekel

SPF Bohuslän
Publicerad 2024-10-22

Kvillebygdens SPF-förening har nu i höst kunnat fira 50-årsjubileum. Det var Zander Blad som hösten 1974 kom med idén att bilda en pensionärsförening i trakten. Medlemsantalet var vid starten 45 personer, och årsavgiften var 15 kronor. Sedan dess har antalet medlemmar ökat till 415 stycken, och avgiften är nu 190 kronor om året.

Platsen för många av föreningens möten och aktiviteter är Kville Bygdegård, men till jubileumsfirandet behövdes en större lokal, och då föll valet på TanumStrand söder om Grebbestad.
Där togs festdeltagarna om hand av medlemmar i styrelsen, som lotsade in gästerna i rätt lokal och som delade ut ett jubileumshäfte till var och en. I häftet kunde man läsa om en del av föreningens historia, och där fanns också tre visor, skrivna just med anledning av dagens festligheter.

Ett bildspel rullade, medan gästerna samlades. Man slog sig ner och fick se bilder från föreningens tidigare år, bilder som lockade fram många kommentarer och glada minnen från olika aktiviteter.

Alkoholfritt ”bubbel” serverades ut, föreningens ordförande, Leif Karlsson, höll ett välkomsttal, och man skålade för SPF SENIORERNA Kvillebygden, som föreningen officiellt heter.

Den första sången i häftet, ”Ordförandevisan”, framfördes av Morgan Kristensson. Här presenterades alla de ordförande, 15 stycken, som föreningen har haft under åren. I nästa sång, ”Aktivitetsvisan”, blev det allsång om mycket av det man kan ägna sig åt i föreningen. Registret är brett, och i visan beskrevs bland annat månadsmöten och resor, bilpromenader och promenader till fots, sång, dans, sport, kurser och gemensamma luncher – allt till både nytta och nöje.

Deltagarna sjöng allsång till ”Aktivitetsvisan”, en sång som var skriven just för jubileet.

Ett lämmeltåg av 215 förväntansfulla lunchgäster förflyttade sig sen in i den stora matsalen. Där väntade Gåke Gunnarsson från Flatön, eftermiddagens trubadur och underhållare. Gåke roade sin publik med visor, både egna och andras, och med såväl gemytligt småprat som skämtsamma historier på genuint Flatö-mål.
Samtalet flöt glatt på mellan bordsgrannar och medköande till de ställen, där man kunde förse sig med mat, en härlig buffé. Ja, sällskapet var trevligt, och maten var god, desserten och kaffet likaså.

Maten smakade bra – en härlig buffé

Det var inte bara SPF Kvillebygdens egna medlemmar som ville vara med och fira, utan bland gästerna fanns också många vänmedlemmar från grannföreningarna. Vid ett jubileum hålls det ofta tal, och den som denna gång stod för det var Ann-Christine Baar, ordförande för Bohusdistriktet, där Kvillebygden är den äldsta föreningen. Hon representerade inte bara Bohusdistriktet utan även Riksförbundet. Förutom att hålla tal överlämnade Ann-Christine Baar ett ekonomiskt bidrag från distriktet och ett jubileumsdiplom från förbundet. Representanter från Tanumskusten överlämnade en jubileumsgåva.

Vissångaren och historieberättaren, Gåke från Flatön, återkom för en stund, och festen avslutades sedan med ytterligare en sång från jubileumshäftet. I visan ”Tack för att ni kom!” fick alla sjunga med, även om orden var tänkta att komma från SPF Kvillebygdens styrelse.

Trubaduren Gåke från Flatön underhöll

Några som verkligen förtjänade ett stort TACK var styrelsemedlemmarna. Efter en lång tids planering och arbete hade de lyckats arrangera ett jubileum, där man kunde se så många glada, mätta och belåtna festdeltagare fira sin förenings 50-årsdag.

Text: Christel Kempton
Foto: Leif Karlsson

SPF Bohuslän
Publicerad 2024-10-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas