Därför har äldre svårt att lära nytt
Nyheter | forskning

Därför har äldre svårt att lära nytt

Kopplingen mellan olika delar av hjärnan fungerar sämre ju äldre vi blir. Därför blir det svårare att lära sig nya saker med tiden, enligt ny avhandling.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-10-14

När vi blir äldre avtar förmågan att glömma kunskap vi inte behöver. Gammal information kan då i stället försvåra inlärning av nya fakta. Denna minnesstörning kallas för proaktiv interferens.

Pernilla Andersson är forskare i kognitiv neurovetenskap vid Örebro universitet och har i en ny avhandling studerat hjärnans struktur och funktion vid just proaktiv interferens. Hon konstaterar att äldre personer med minnesstörningar har sämre kommunikation mellan olika delar av hjärnan.

– De här kopplingarna är viktiga för att olika hjärnregioner ska kunna kommunicera med varandra. När kvaliteten är lägre kan det påverka hur effektiv och snabb kommunikationen är, säger Pernilla Andersson i en kommentar.

Pernilla Andersson (Bild: Örebro universitet)

Hon har även kommit fram till att förändringar i hippocampus, en del av hjärnan som är central för minnet, påverkar hur väl vi kan hantera minnesstörningar som äldre.

– När hippocampus krymper ökar risken för proaktiv interferens i äldre ålder. Hippocampus spelar en viktig roll när det handlar om att notera i vilket sammanhang en viss information eller händelse sker i.

Det finns dock ännu inga konkreta råd för hur man minskar risken att drabbas av minnesstörningar och försämrat arbetsminne som äldre.

– Det är ett område som än så länge är ganska outforskat. Det finns en studie som visar att mindfulness kan ha positiv effekt på förmågan att kontrollera proaktiv interferens. Men det behövs väldigt mycket mer forskning när det gäller åldrande, säger Pernilla Andersson och avslutar med att peka på ett specifikt område:

– Det finns en stor variation när det gäller kognitivt åldrande, där vi ser att vissa fortsätter att prestera som om de vore yngre. Det är ett område som jag gärna skulle fortsätta forska om.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas