Malmö stad blir medlem i Världshälsoorganisationens nätverk för åldersvänliga städer, Global Network for age-friendly Cities and Communities.
Deltagandet i organisationen är en möjlighet för Malmö stad att dra nytta av andras erfarenheter och dela med sig av egna kunskaper och insikter, men framför allt är det en möjlighet för alla äldre Malmöbor att ta plats, skriver Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg i en debattartikel i Sydsvenskan.
– Malmö ska vara en bra stad att leva i, hela livet. Och hela livets behov ska rymmas i Malmö. Stadens och samhällets service ska finnas och utformas för alla som bor här. Malmö ska vara en bra stad för såväl barn och unga som vuxna och äldre.
Tillsammans med kommunens pågående arbete ska medlemskapet bidra till ett fortsatt utvecklingsarbete inom de åtta områden som står i fokus för nätverket:
- Utomhusmiljöer och bebyggelse
- Bostäder
- Transporter
- Respekt och social inkludering
- Socialt deltagande
- Delaktighet i samhälle och arbetsliv
- Kommunikation och information
- Samhällsstöd och hälsovård
Områdena bidrar till att identifiera och adressera barriärer som finns – men som måste rivas för ett ökat välbefinnande hos den äldre befolkningen, konstaterar Anders Rubin.
– För att öka det sociala deltagandet och minska ofrivillig ensamhet kan fler aktiviteter anpassas för äldre, liksom möjligheten att ta del av information.
Anpassa målen
Fokusområdena är globala och samma för nätverkets alla medlemmar, men ska framöver bli lokala och anpassas efter de behov som äldre i Malmö har.
– Det här arbetet ska såklart göras tillsammans med dem det berör och ska ske bland annat på stadens mötesplatser för äldre.
Barnen och äldre
Det sägs ofta att barnen är framtiden och inget kunde vara mer sant. Men äldre är också en del av framtiden och en grupp som växer världen över, poängterar Anders Rubin.
– Att inte se till äldres behov och önskningar är att ignorera en stor del av världens befolkning. Som medlem i Världshälsoorganisationens nätverk för åldersvänliga städer ser Malmö stad nu till att fokusera ytterligare på de äldre Malmöborna och att stärka dem i deras vardag.
Många fler seniorer
Malmö har över 51 000 invånare som är äldre än 65 år och gruppen förväntas växa med cirka 10 000 personer de kommande tio åren. Framför allt förväntas antalet Malmöbor i åldern 75 till 84 år att öka.