Unikt blomfynd vid vandring
Landet runt | SPF Södermanland
Bert Lindgren informerar om vad som hänt långt tillbaks i tiden. Bild: Maj Karlsson

Unikt blomfynd vid vandring

SPF Södermanland
Publicerad 2024-10-09

Inför dagens vandring den 27 september 2024 som gick av stapeln runt Kvarsebo klint samlades vi vid reservatets parkering. Några kom innan vandringsgruppen hunnit sätta upp skyltar. Nåväl trots risk för regn hade 16 damer och 13 herrar samlats.

Den vandrande uppslagsboken i form av Bert Lindgren gav oss en information om såväl Kvarsebos som hela Kolmårdsbrantens tillkomst. Väl uppe på klinten med en fantastisk utsikt var vi lyckliga att vi inte kommit 10 000 år tidigare för då hade vi blivit våta om fötterna. 

Därefter gick vi vidare i gåsmarsch och kom efter en stund fram till djävulsstupet som turligt nog var försett med ett fallrep (sjöterm). Trots vissa farhågor lyckades alla kravla sig upp utan problem. Väl uppe bar det av mot Vårdkasen och vidare till dagens mål, klyftan i berget. Där fick vi intaga medhavd skaffning. Bert fick snabbt fram luppen och försvann ner i klyftan.

Mätta och utvilade startade vi vägen hemåt. Strax efter Vårdkasen föll Bert ner på knä. Där växte en liten oansenlig blomma vid namn Bergglim. Den fanns bara på två ställen i omgivningen. Synd bara att vi obildade inte fullt ut förstod det unika. Nu återstod stora stupet i omvänd ordning. Även denna gång utan problem.

Framkomna till bilarna tackade vi varandra för dagens vandring och att vi sluppit regnet.

Text: Stig Sandell
SPF Seniorerna Kiladalen

SPF Södermanland
Publicerad 2024-10-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas