Ta inte med växter och fröer hem från utlandet. Jordbruksverket varnar för att nästa mördarsnigel kan komma till Sverige med hjälp av en aningslös resenär.
Ett EU-gemensamt projekt ska nu göra medborgarna medvetna om farorna med att föra in olika växtprodukter från länder utanför EU. Sverige deltar via Jordbruksverkets kampanjen Håll naturen frisk!
– Det är lätt att tänka att en enskild planta eller några fröer man tar med sig från länder utanför EU inte gör så stor skada, men historien visar att vi har fått betala ett högt pris för att vi inte varit tillräckligt vaksamma, säger Henrik Alsterbo som är expert på Växtregelenheten på Jordbruksverket i en kommentar och fortsätter:
– Brunröta på potatis, askskottsjuka, almsjuka och även mördarsnigeln är bevis på vad som kan hända när skadegörare från utlandet får spridning i Sverige. Vi uppmanar särskilt långväga resenärer och trädgårdsentusiaster att låta bli att ta hem fröer och växter från länder utanför EU.
Ett aktuellt hot, enligt Jordbruksverket, är bakterien Xylella fastidiosa, som nått södra Europa och nu hotar oliv- och citrusträd. Jordbruksverket anger också sitt eget arbete med att förhindra spridning av så kallade karantänskadegörare. Ett sådant exempel är japansk trädgårdsborre som är en skalbagge som angriper det mesta och äter träd och växter helt kala.
– Varje liten insats räknas, och genom att vara medveten om riskerna kan vi tillsammans se till att den svenska naturen fortsätter att må bra, avslutar Henrik Alsterbo.
Inom EU får privatpersoner handla fritt. Det är säljaren som ansvarar för att varorna är friska.
Jordbruksverkets uppmaning
- Om du blir förälskad i en exotisk växt utomlands, fota den gärna – men ta inte med den hem.
- Köper du växter på nätet från länder utanför EU? Se till att de har ett sundhetscertifikat. Tänk särskilt på att varken Norge eller Storbritannien är med i EU. Kanarieöarna tillhör EU, men i frågor som har att göra med växtskydd räknas dock ögruppen som ett område utanför unionen.
- Berätta gärna för dina barn om växternas betydelse för framtiden – vi behöver fler växtskyddsambassadörer.