Spännande bladvändare!
Böcker | Kultur | ingalill läser

Spännande bladvändare!

En enastående essäbok, en oemotståndlig berättelse och en guldgruva för vetgiriga ungar. Några av månadens tips från Ingalill Mosander

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-09-27

DECKARE:

Tolv otämjda hästar av Anne Holt, Piratförlaget
Hanne Wilhelmsen sitter ensam i sin stora våning. Hennes fru och dotter har flyttat. Som om inte det vore nog hittas en nära vän mördad. Hanne kan inte låta bli att gripa in och upptäcker en organisation av män som hatar kvinnor och tar till hisnande metoder för att visa sin makt. Vinnare av Rivertonpriset, Norges finaste pris för årets bästa kriminalroman.

ROMAN:

Kärlekens idioter av Emma Hamberg, Polaris
Simona är chef för Sågen i Lilla Bävan. Hennes granne Gertrud är en pensionerad bibliotekarie vars själsfrände är ett kastanjeträd döpt efter Alice B Toklas. På orten finns även ett gammalt slott, övergivet av sina franska ägare. En dag dyker JP upp. Han är född i ett antikvariat och orsak till att det dyker upp 30 000 böcker. En oemotståndlig, livsbejakande berättelse om passionerad kärlek, fransk kokkonst och livet på landet.

THRILLER:

Storbror av Skuli Sigurdsson, Modernista
En svartklädd, maskerad person misshandlar en rad män i Reykjavik. Samtliga offer har fått ord som ”Våldtäktsman” och ”Pedofil” fasthäftade i bröstet. Det är upptakten till en bladvändare som bara blir mer och mer spännande ända fram till den hisnande finalen. De dramatiska händelserna utlöser maktkamper såväl inom polisen som tidningsbranschen. En stark, laddad berättelse om hämnd, rättvisa och kärlek. Utsedd till årets bästa isländska kriminalroman.

ESSÄER:

I morgon är jag långt härifrån. Ett avskedsbrev till USA av Martin Gelin, Natur & Kultur
USA är ett land fullt av anständiga människor som gång på gång misslyckas med att skapa ett anständigt samhälle. Det skriver Martin Gelin i sin nya enastående bok. På 191 sidor lyckas han förmedla en heltäckande bild av en världsmakt på dekis. Efter 23 år som korrespondent bosatt i New York har han flyttat till Paris. Anledningen var att han och hans fru tror att sonen, knappt två år, kan få ett bättra liv i Europa.

BARN:

Ännu mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer, Alfabeta
En guldgruva för vetgiriga ungar. Över 100 häpnadsväckande fakta om alltifrån uppfinningar, konstiga djur och läskiga saker människor gör. Vet du till exempel att schimpanser kan leka sten, sax och påse? Men bara på en fyraårings nivå. Botulinumtoxin är sex miljoner gånger farligare än giftet i en skallerorm. Det används också till botox vid skönhetsingrepp. Men då i utspädd form. Från 6 år. b

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-09-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas