”Vi måste prata mer om traumat”
Film | Kultur | premiär

”Vi måste prata mer om traumat”

Ella Lemhagens nya film Så länge hjärtat slår handlar om ett äldreboende under pandemin. Filmen är fiktiv, men inspirerad av det verkliga fallet med vårdbiträdet Stine Christophersen som gick ut i media om hur katastrofalt det var när covid rasade.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-09-27


Ibland får en historia vingar, och det är precis vad som hänt med fallet Stine Christophersen. När hon mitt under brinnande pandemi försökte larma sina chefer om hur illa det var på äldreboendet hon arbetade på fick hon inget gehör. Då vände hon sig till media och blev efter det uppkallad till cheferna och fick en erinran för bristande lojalitet. Stine spelade in samtalet och tog sedan fallet till rätten, där två chefer dömdes för brott mot meddelarfriheten.
Om detta har det tidigare gjorts en radiodokumentär, Det illojala vårdbiträdet. Den lyssnade bland andra manusförfattaren Malin Lagerlöf på och skrev därefter ett manus som hon tillsammans med filmproducent Gila Bergqvist Ulfung presenterade för Ella Lemhagen.

– Jag var inte särskilt insatt i just den händelsen då, men jag visste ju att det varit en svår situation på äldreboendena under pandemin. Manuset var väldigt välskrivet och jag blev alltmer engagerad och började läsa mer om ämnet, säger Ella Lemhagen.
Ju mer research hon gjorde, desto mer kände hon att det här var en viktig film att göra.
– Det har gått lite tid nu sen pandemin och det känns som att vi tänker lite: ”Åh, vad skönt, nu behöver vi inte prata mer om det där!” Men det kanske vi visst behöver, prata om det här gemensamma traumat som pandemin var. Både hur det blev i det här fallet men också i vården i stort. Man pratade så mycket om hur saker behövde förbättras och man applåderade alla vårdbiträden och sjuksköterskor under pandemin. Men nu känns det som att allt återgått till det vanliga igen. Det hände inte så mycket.

Ella Lemhagen besökte ett par olika äldreboenden när hon förberedde sig för att göra filmen och slogs av hur viktiga relationerna där blir. De boende emellan, men också med personalen och anhöriga.
– När man ser om äldreboenden på tv är det nästan alltid på nyheterna och nästan alltid något negativt. Men när jag var där insåg jag hur mycket mer det är. Hur bra det också kan vara när det fungerar och hur nära människorna kommer varandra.
Vad hoppas du att de som ser filmen tar med sig?
– Jag hoppas att man ska bli inspirerad av Hanne som hon heter i filmen, och tänka hur man själv skulle agera. Skulle jag våga ställa mig upp? Jag hoppas att jag skulle det, men jag har också försökt visa att de anställda har olika livssituationer och sitter på olika stolar, så det är inte lika enkelt för alla. Hanne kände att hon inte hade något att förlora och att hon hade styrkan att säga ifrån. Man blir verkligen inspirerad av hennes kamp som är lite som David mot Goliat.
Så länge hjärtat slår har biopremiär den 27 september.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-09-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas