Livräddande insats försummas – varje dag
Foto: Getty Images
Nyheter | Brist

Livräddande insats försummas – varje dag

Undernärda äldre får inte hjälp med kosten, trots att det går att göra med enkla medel. Det visar svenska forskare i en ny studie.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-25

Ingvar Bosaeus, universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet har nyligen publicerat en sammanställning av det globala kunskapsläget om undernäring.

De har funnit att nya studier entydigt visar att undernäring kan vändas.

Med insatser som näringsdrycker och rådgivning i samarbete med dietister kan man bromsa viktnedgång och dödlighet.

Går att behandla

– Det här är enkla åtgärder som åsidosätts varje dag. Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd som spridd cancer, säger Ingvar Bosaeus i ett pressmeddelande.

– I till exempel Sverige har vi jobbat vi med detta i många år, men vi måste bli ännu bättre.

En av tio

Ungefär en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda, enligt forskarna. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande handlar det om uppemot hälften.

Människor som lider av undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och blir svagare.

– Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.

Helt avgörande

De drabbade kan också bli extra känsliga för infektioner och få ett större vårdbehov som i sin tur kan ge långa vårdtider och högre dödlighet.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, att uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringstät mat och i tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker, säger Tommy Cederholm.

Hela artikeln

Här finns artikeln att läsa i sin helhet i New England Journal of Medicine.

Dölj faktaruta

De flesta svenska kommuner är anslutna till kvalitetsregistret Senior Alert som har nutritionsvården som ett fokusområde.

Tommy Cederholm uppskattar att 60 till 70 procent av Sveriges särskilda boenden har bra rutiner för att identifiera risk för undernäring, sätta in åtgärder och följa upp dem, skriver Dagens Medicin.

Sedan 2014 finns det också en föreskrift från Socialstyrelsen om rutiner för nutritionsvården och de uppdaterades 2022.

Men varför är inte andelen bra äldreboenden högre när problemen varit kända så länge?

– Begreppet undernäring har dålig klang, kanske för att det ibland förknippas med dålig vård. Ledningar i kommuner och vårdföretag kanske inte vill fästa uppmärksamhet på frågan. Det saknas också dietister på många håll inom vården och omsorgen. Personalen kanske inte kan tillräckligt mycket om nutrition, säger Tommy Cederholm till Dagens Medicin.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas