Tröttare än vanligt efter covid?
Foto: Colourbox
Hälsa | björn om smärta

Tröttare än vanligt efter covid?

Post-covid kan komma som ett ovälkommet brev på posten efter en virusinfektion. Har du haft covid och inte återfått kraften utan blivit hjärntrött? Eller haft småfeber och minnesproblem i månader efter infektionen? Då är det dags söka vård!

Björn Bragée
Publicerad 2024-10-07

Ett par månader efter att vi förstått att covid-19 var en pandemi skrev jag en artikel i Dagens Medicin och förutspådde en efterföljande tsunami av trötthetssyndrom. Eftersom vi då utredde och behandlade patienter med ME/CFS eller ”kroniskt trötthetssyndrom” kände vi väl till historien. Tidigare pandemier hade resulterat i att en mängd personer blev utslagna.

På väggen ovanför sängen i den by i Dalarna där jag tillbringat 25 midsomrar sitter ett hjärtskärande foto från 1918 på 25-åriga Augusta, då nyss avliden. Hon var nygift med grannpojken och höggravid, men hade flämtat länge i “spanskans“ influensapandemi. Hon ligger nu stilla, klädd i vitt.
–Jag ger inte upp förrän barnet dör, hade hon sagt till sin moder.
Och så blev det. Hon delade detta öde med 100 miljoner i världen, oftast friska, unga personer. Av de som överlevde drabbades var tjugonde av ”svår vanmakt”.

Fler pandemier hade samma efterförlopp. Många minns nog influensan ”asiaten” på 60-talet. ”Postinfektiös asteni” blev något läkarkandidater skulle lära sig som påföljande diagnos. Många mindre epidemiska utbrott, som på Island med ”Akureyri-flunsan” ledde till att man så småningom enades om diagnosnamnet ME/CFS, ”kroniskt trötthetssyndrom”. Symtomen är samma som vid post-covid. Tre miljoner har fått covid i Sverige och med tumregeln – var tjugonde – kan det finnas över hundra tusen som fått någon grad av post-covid trötthet.

Postcovid

Världshälsoorganisationen, WHO, definierar post-covid så här:

”Postcovid återfinns hos personer med en historia av sannolik eller säkerställd SARS-CoV-2-infektion, där symptom återfinns tre månader efter insjuknande, varat i minst två månader och som inte kan förklaras av en alternativ diagnos. Vanliga symtom inkluderar bland annat fatigue, andningssvårigheter, nedsatt tankeförmåga, som generellt påverkar daglig funktionsnivå. Symtom kan vara nytillkomna efter initial återhämtning från akut covid-19 eller ha kvarstått från den initiala sjukdomsfasen. Symtom kan också variera eller återkomma över tid.”

Dölj faktaruta

Patienterna protesterar mot ordet trött – det engelska uttrycket ”fatigue” beskriver nog bättre den förlamande känslan och oförmågan där varje liten uppgift kan medföra dagar i soffan. Också barn eller de som haft mild infektion kan drabbas. Det finns förstås grader i helvetet, en del klarar tillvaron bra med mildare symtom.

Men hjälp finns. Främst rehabilitering i primärvård – och det krävs inte remiss. Även specialistrehabilitering kan vara angeläget. Vid andningsbesvär finns effektiva tekniker som lindrar, vid smärta finns andra, och kunskap från rehab befrämjar hälsa ofta bättre än piller.

Många läkare forskar om tillståndet. Enigheten är stor att vila är nödvändigt och att oförsiktig träning kan skada. Vi bidrar på ett hörn. Kolleger från Linköpings universitet undersökte med oss 100 patienter på min klinik med ME/CFS där vi visade att det kan handla om ”slumrande virus” efter tidigare infektioner som väcks upp av covid, det vill säga man får en slags dubbelinfektionssmäll.

Till slut ett hälsotrick: Känner du igen dig i dessa symtom? Vila en kvart mellan ansträngningarna med slutna ögon och magandas. Googla ”magandning” så lär du dig lätt.

Månadens fråga

Mina anhöriga tror att jag fått ålderskrämpor eller demens, men jag tror att det är corona från förra vintern bakom. Jag minns sämre, blir lätt lite andfådd, och har fått mild ledvärk som jag aldrig haft förut. Vad göra?
/Osäker

Björn svarar:

Du kan ha helt rätt! Din husläkare kan göra en undersökning och remittera vidare vid behov.

Dölj faktaruta

Björn Bragée är Seniorens expert på seniorhälsa. Han är läkare och specialiserad på smärta.

Björn Bragée
Publicerad 2024-10-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas