Den som har behov av en bil har flera alternativ. Vad ger lägsta kostnaden, vad är mest praktiskt och hur ser behovet ut?
Köpa bil
Med hjälp av nätet är det lätt att få en uppfattning om vad som är ett rimligt pris för den önskade bilen. En ny bil är givetvis dyrare men då följer det med garantier och fri service i ett antal år. En begagnad bil köps med fördel hos en professionell bilhandlare där bilen har varudeklaration och där konsumentköplagens villkor gäller.
Behöver du låna är det viktigt att jämföra de olika alternativen. Det finns ofta kampanjer hos handlarna men kolla räntan som erbjuds? Billån hos bank kan vara ett alternativ.
Det är en rad kostnader förknippade med att äga en bil. I Konsumentverkets budgetkalkyl på nätet finns hjälp att räkna ut bilkostnader och på hallakonsument.se finns tips inför bilköpet.
Fördelen med att äga bilen är friheten i att kunna sälja den när du vill och blir det en liten lackskada kan du själv avgöra om den ska åtgärdas.
Privatleasing
Det kan vara skönt att köra en helt ny bil, veta hur stor månadskostnaden är och slippa fundera över kontantinsatsen och lån. Men för att få leasa bilen krävs en kreditprövning, precis som vid banklån.
Vid privatleasing kan du, efter vanligtvis tre år, lämna tillbaka bilen eller välja att köpa ut den för det restvärde den har. I praktiken är det alltså bilfirman som äger bilen och du som hyr den under leasingtiden. Du förbinder dig att sköta bilen och inte köra mer än ett visst antal mil, ofta 1 500 mil per år.
Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i leasingavgiften, hur dyrt det blir om avtalade mil överstigs och liknande. Villkoren skiljer det sig åt en hel del mellan olika privatleasingavtal.Kolla hur stor kostnaden blir om du måste bryta avtalet i förtid om du t ex blir sjuk.
Bilpool
Som medlem i en bilpool kan du boka en bil när du behöver den. Det enda du betalar är de avgifter företaget bakom bilpoolen tar ut. Som pensionär har du friare tider och kan passa på att använda en bil när efterfrågan inte är så stor. Om du bara vill ha bil då och då är det en smidig lösning.
Samäga bil
Ett sätt att hålla bilkostnaderna nere är att dela bilen med någon. Bara en av er kan stå som ägare i bilregistret och därför är det bra att upprätta ett samäganderättsavtal. Där kan också regleras vad som gäller vid skador, när båda vill ha bilen samtidigt, försäkring med mera.
Hyra bil
För dig som behöver bilen mer sällan kan det vara det mest ekonomiska alternativet. Det kommer också allt fler digitala lösningar där människor kan hyra bil privat av varandra.
Utan bil
I takt med att mycket service centraliseras, framför allt på landsbygden, har det blivit allt viktigare för äldre att ha tillgång till bil. Men många har inte råd och tvingas förlita sig på grannar och vänner. I grunden är det ett rättviseproblem som behöver en lösning. Detta har bland annat uppmärksammats i rapporten Rättvis tillgänglighet för landsbygder och mindre tätorter (IVL 2023).
Ofta talas det om skattelättnader för arbetsresor och tjänsteresor men i debatten glöms ofta de bort som inte har ett jobb men som ändå måste förflytta sig i bil, inte minst äldre som måste till sjukvård och behandlingar. Detta har bland andra M (tidigare Motormännen) påtalat i remissvar kring skattelättnader 2022.
Allt fler äldre har körkort
- Det är en kraftig ökning av körkort bland äldre, framför allt bland kvinnor. För 20 år sedan fanns det 44 800 kvinnor över 85 år med körkort. Nu är siffran 130 100.
- Totalt finns i dag närmare 2 miljoner körkort bland 65-plussare och det är i stort sett lika vanligt bland män som kvinnor. För 20 år sedan var det bara 1,1 miljoner som hade körkort.
- Statistik saknas över hur bilägandet ser ut i olika åldersgrupper men inom bilhandeln finns en samsyn kring att människor över 65 är en allt starkare kundgrupp.
- Däremot finns statistik uppdelat på kön. Män äger i dag 77 procent fler bilar än kvinnor men gapet minskar stadigt. Under de senaste tio åren har männens bilflotta ökar med 173 000 bilar och kvinnors med 159 000.
- När begagnatspecialisten Kamux 2019 undersökte olika åldrars preferenser visade det sig att 40 procent av seniorer helst köper en ny bil medan 86 procent i åldern 25-34 år gärna vill ha en begagnad bil.
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.