SPF Seniorerna om budgeten: ”Skattelättnader räcker inte”
Foto: Peter Knutson
Nyheter

SPF Seniorerna om budgeten: ”Skattelättnader räcker inte”

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson välkomnar beskeden om skattelättnader. Men hon efterlyser en långsiktig syn på pensionssystemet och hade dessutom önskat fler satsningar på bostäder för äldre.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-09-19

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson ger både ris och ros till regeringens förslag till budget för nästa år.

– Lika beskattning på lön och pension när skattelättnader genomförs är en rättvisefråga för oss seniorer. Många hushåll har haft det tufft de senaste åren och vi välkomnar skattesänkningar för pensionärer. Men skattelättnader är en kortsiktig åtgärd, och ett olämpligt verktyg för att komma till rätta med grundproblemen i pensionssystemet, säger hon och fortsätter:

– Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen – skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem. Vi förväntar oss istället att politikerna agerar långsiktigt och ser över hela pensionssystemet samt tar tag i just dessa grundläggande problem. 

Hon hoppas också på att fokus på kvaliteten inom Hälso- och sjukvård samt äldreomsorg inte ska glömmas bort.
– Vi menar att det är oerhört viktigt med ökad medicinsk och annan kompetens och att andelen timanställda i omsorgen minskar. Vi förutsätter att detta viktiga och långsiktiga arbete nu fortsätter i landets kommuner när de tidsbegränsade anslagen nu minskar.

– Det är positivt att medel avsätts för att tillsätta en effektivitetdelegation för hälso- och sjukvården och en särskild regiongranskningsfunktion. För att seniorer i hela landet ska få tillgång till en likvärdig hälso- och sjukvård av hög kvalitet krävs att skattemedel används korrekt och effektivt. Därför är detta stöd viktigt.   

Eva Eriksson anser också att det är positivt att regeringen föreslår mer resurser till regionernas arbete för att förebygga självmord och psykisk ohälsa.

– Men här är det viktigt att seniorer också hamnar i fokus.

Hon välkomnar också regeringens aviseringar angående tandvårdsreform, starkare anhörigstöd och fast omsorgskontakt på särskilda boenden. Däremot saknar hon en tydligare satsning på bostäder för äldre:
–Vi saknar konkreta besked från regeringen angående investeringsstödet avseende särskilda boenden och ordinära bostäder för seniorer. I merparten av landets kommuner råder brist på bostäder, inte minst saknas trygghets- och seniorbostäder. Vi står inför en bostadskris för äldre inom en snar framtid om inte problemen inte löses. Det är därför av stor vikt att fler tillgängliga och prisvärda bostäder för seniorer byggs.

Även kring program för vaccination av äldre är Eva Eriksson kritisk:
– Vi är upprörda över att det i regeringens budget fortfarande saknas medel för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Det skulle kunna förebygga och minska lidandet för enskilda seniorer samtidigt som resurserna inom vården skulle kunna användas på ett bättre sätt. Det är en investering i förebyggande hälsa som gynnar äldre och samhället i stort, som Sverige nu missar.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-09-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas