Så kan man bromsa våldet mot äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | Förslag

Så kan man bromsa våldet mot äldre

Mer än var tionde över 60 år har utsatts för våld under det senaste året, bedömer Jämställdhetsmyndigheten. Samhället behöver göra en lång rad insatser för att stoppa våld mot äldre, menar myndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-17

Rapporten blottlägger hur utbrett det är med våld och övergrepp mot äldre.

Jämställdhetsmyndigheten uppskattar att mellan 10 och 15 procent av alla över 60 år har utsatts för våld under det senaste året.

Ett stort problem är att våldet inte upptäcks. Mycket sker utan insyn från omgivningen. Offren lider i det tysta.

Begår övergrepp

Det är inte bara omsorgspersonal som utövar våld mot äldre, konstaterar myndigheten. Närstående, anhörigvårdare, grannar på särskilda boenden och andra personer som de drabbade har en beroendeställning till begår också övergrepp, enligt analysen.

– Mörkertalet är stort. De som har störst möjlighet att upptäcka våldet är omsorgspersonalen, men bara 20 procent av alla över 65 års ålder omfattas av äldreomsorgen, säger utredaren Catarina Gustafsson.

Catarina Gustafsson.

– Biståndshandläggare inom äldreomsorgen beskriver att det händer att de får kännedom om att våld förekommit först när den som utövat våld gått bort. Först då vågar kvinnan uttrycka en lättnad över att hon nu kan leva i frihet.

Typer av våld

Våld tar sig inte enbart fysiska uttryck.
Psykiska övergrepp som hot och kontroll är en annan form.
Våldet kan också vara ekonomiskt eller sexuellt.
Forskningen talar också om försummelse som en form av våld, alltså när man inte får den vård man behöver eller sina mediciner.

Dölj faktaruta

Rapporten – ”Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld” – pekar på en lång rad insatser som samhället nu bör göra.

– Många som arbetar nära personer över 65 år behöver mer kunskap, både om hur våldet kan ta sig uttryck, vilka tecken de bör vara uppmärksamma på och hur de kan ställa frågor om våld, säger Eva-Maria Ambesjö, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Eva-Maria Ambesjö.

– I dag har många aktörer inom exempelvis sjukvården eller äldreomsorgen inga rutiner eller utbildningar för hur personalen ska agera vid misstanke om våld.

Drabbade personer vet ofta inte att de kan ta del av samhällets stöd till våldsutsatta.

Men vart ska de då vända sig?

– Äldre personer kan liksom alla andra vända sig till de inom socialtjänsten i sin kommun som arbetar med stöd och skydd för våldsutsatta. Ofta finns detta stöd organiserat inom individ- och familjeomsorgen i socialtjänsten, säger Eva-Maria Ambesjö till Senioren.

Finns många

Man kan kontakta kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50, en kvinnojour eller brottsofferjour. På några håll i landet finns det så kallade tantjourer där fokus är just äldre som utsatts för våld.

– Som för alla våldsutsatta är polisen också en självklar och viktig aktör. Känner man sig osäker på var man ska vända sig och har kontakt med en biståndshandläggare inom äldreomsorgen kan man alltid kontakta denne för att bli lotsad rätt.

Vilket är rapportens enskilt viktigaste förslag när det gäller frågan om vilken hjälp man kan få?

– Det finns inget enskilt viktigaste förslag utan vi har flera förslag på hur stödet och skyddet för äldre utsatta för våld kan stärkas, säger Eva-Maria Ambesjö och inleder med behovet tydliga rutiner och riktlinjer inom äldreomsorgen.

Viktigt att fråga

Man vill se en funktion som kallas trygghetsombud.

– Andra förslag är att införa en anmälningsskyldighet i socialtjänstlagen vid misstanke eller kännedom om att en vuxen person med kognitiv svikt far illa, att vårdcentraler rutinmässigt ställer frågor om våldsutsatthet och våldsutövande och att personal inom äldreomsorgen utbildas återkommande om våld mot äldre.

– Det är också angeläget att det införs krav på obligatoriskt utdrag ur misstanke- och belastningsregistret vid anställning av personal inom äldreomsorgen, understryker Eva-Maria Ambesjö.

Måste nå äldre

”För att ambitionen i regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor ska få genomslag behöver kunskap om våld mot äldre spridas och det våldsförebyggande arbetet behöver stärkas för att också nå äldre personer.

(Ur rapporten)

Dölj faktaruta

Det kan samhället göra

  • Utbilda personal inom äldreomsorgen och gör det återkommande.
  • Gör särskilda informationsinsatser till utsatta grupper.
  • Vårdcentraler bör rutinmässigt ställa frågor om våldsutsatthet och våldsutövande.
  • Nationella telefonlinjer som erbjuder stöd till våldsutsatta och våldsutövare behöver tydliggöra att de vänder sig också till äldre.
  • Inför obligatorisk registerkontroll av personal inom äldreomsorgen.
  • Inför trygghetsombud på särskilda boenden och inom hemtjänsten.
  • Inför anmälningsskyldighet i socialtjänstlagen vid misstanke om att en vuxen med kognitiv svikt far illa.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas