Fjällvandring i Sälen
Landet runt | SPF Västmanland

Fjällvandring i Sälen

SPF Västmanland
Publicerad 2024-09-16

Måndagen den 9 september klockan 10 startade en grupp på 24 personer från SPF Aktiv Arboga resan mot Gammelgården i Sälen. Resan skedde i egna bilar och genom samåkning.

Efter ungefär halva resan tog vi en matpaus vid Fänforsens rastplats för intagande av egen matsäck eller besök på restaurangen.

Vid cirka 15-tiden på eftermiddagen var vi framme vid Gammelgården och checkade in. Klockan 18 var det dags för gemensam middag. Gott samkväm och genomgång av vandringsplanen för nästa dag.

Efter en god natts sömn och en härlig frukost och iordningställande av matsäcken samlades vi utanför hotellet klockan 10 för att ge oss ut på dagens vandring. Denna dag gick vi Östfjällsturen/Södra Kungsleden. Leden startar mittemot Högfjällshotellet och är cirka 11 km läng. De första 2 kilometrarna är så ovanligt som asfalt men därefter går denna tur på spänger. Några valde att gå en kortare tur.

Vi passerade Köarskärsfjällets vindskydd, njöt av utsikten, och efter cirka 2 timmar var vi framme vid Östfjällsstugan. Alla fick plats i den lilla stugan. Det var skönt att vila ben och fötter en stund samt fylla på med energi från våra medhavda matsäckar. Hittills hade det varit uppehållsväder men nu blev resten av turen regnigare och blötare.

Gänget kom åter till Gammelgården strax efter klockan 15 och då var det skönt att stoppa in blöta kläder och skor i torkrummet. Bastu och dusch samt vila på den sköna sängen var också skönt innan middagen. En god middag och samkväm med sång, ”Idas äldrevisa”, som uppskattades av värmländsk åhörare. Vi var bättre än Sven-Ingvars sade hon.

På onsdag morgon klockan 10 var det dags för en längre vandring, Sälfjällsturen på cirka 14 km. Den gick söderut via Apotekarestugan, Snögubben på Lindvallens toppstation, Stensjön och till Hemfjällsstugan där vi hade vår lunchpaus. Vi hade uppehållsväder hela vägen och tillbaka till Gammelgården dock blåsigare högst uppe på kalfjället. Dagen bjöd på stenigare stigar och mera vatten i bäckarna.

Genom gott samarbete i gruppen tog vi oss över bäckar och besvärliga passager. Trötta, men med ett gott humör, hade vi gjort oss välförtjänta av en mycket god middag tillsammans senare på kvällen. Detta trevliga glada gäng vände hemåt efter frukost på torsdagsmorgonen. Tack till alla deltagare!

Text: Kurt Andersson
Friskvårdssektionen

SPF Västmanland
Publicerad 2024-09-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas