Ett indiskt sätt att dricka kryddigt, sött chai-te med mycket mjölk. Chai-latte har blivit ett populärt och lite ”snällare” alternativ till kaffe på många svenska kaféer.
3-4 glas
1 bit ingefära (cirka 3 cm)
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
1 krm kummin
6 dl vatten
5 tsk svart te, till exempel Earl Grey
2 msk socker (kan uteslutas)
6 dl mjölk (inte mellanmjölk)
1. Skiva ingefäran och lägg den tillsammans med kardemumma, kanel, kummin och vatten i en kastull. Koka upp och sjud i 5 minuter. Tag kastrullen från plattan och tillsätt te och socker.
2. Värm mjölken i en annan kastrull. Den ska inte koka. Vispa mjölken för hand eller med en ”lattevisp” så att det bildas en skummig yta.
Fyll höga glas till hälften med kryddigt te. Fyll på med lika mycket varm mjölk och ”skeda” till sist på mjölkskum på toppen.
Recept: Malins Ottosson