En matig variant på plättar till mellanmålet, helgfrukosten eller brunchen med goda vänner. Servera med bär, eller gör en osötad variant med lax.
ca 40 st
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl dinkelmjöl fullkorn eller fullkornsmjöl
1 tsk salt
1 krm bakpulver
6 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
3 ägg
2 msk olja
1. Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, salt och bakpulver med hälften av mjölken och äggen. Rör tills det inte finns några klumpar i smeten. Tillsätt resten av mjölken och oljan.
2. Låt smeten stå och svälla i 30 minuter.
3. Värm plättlaggen och använd eventuellt lite smör till första laggen. Stek fina plättar. (Det går förstås lika bra att grädda vanliga pannkakor av samma smet.)
Serveringsförslag
Här serverade vi plättarna med blåbär och björnbär och ett tunt lager florsocker.
Vispgrädde med 1 tsk vaniljsocker passar också perfekt till bären.
Sylt och glass eller en sallad av apelsiner, granatäpple, flytande honung och valnötter är andra tillbehör som passar till plättarna.
Prova också att servera en osötad variant med lax, crème fraiche och hackad rödlök. Laxen kan också bytas ut mot löjrom eller rökt makrill.
Recept: Malin Ottosson