2 portioner
1–2 små zucchini
olivolja
2 sardellfiléer, hackade
1/2 – 1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
cirka 200 g linguine eller fettuccine
1/2 kruka mynta, rivna blad
1/2 kruka basilika, rivna blad
1/2 citron
1 dl färskriven parmesan
vanligt salt + flingsalt
nymalen svartpeppar
- Skiva zucchinin tunt på längden. Lägg skivorna ovanpå varandra och skär i långa smala stavar (alternativt använd en grönsakssvarv eller mandolin om du råkar ha en liggande).
- Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och låt sardeller och chili fräsa någon minut. Tillsätt zucchinin och stek i 2–3 minuter tills den mjuknat något. Häll i vitlöken och stek i ytterligare 1 minut under omrörning.
- Koka pastan i välsaltat (med vanligt salt) vatten tills den är al dente. Spara en mugg av kokvattnet och låt resten rinna av. Häll ner pastan i stekpannan. Tillsätt lite kokvatten, mynta och basilika, rivet skal och saft från citronen samt parmesan. Rör om kraftigt.
- Smaka av med flingsalt och peppar och servera med extra parmesan.
Recept: Mia Gahne