2 portioner
cirka 10–15 körsbär el bigarråer
olivolja + smör
2 schalottenlökar, finskurna
1 msk socker
2 tsk rosmarin, finhackad + garnering
1 msk balsamvinäger
4 skivor ciabatta eller baguette
1 vitlöksklyfta, skuren på hälften
cirka 100 g getost av färskosttyp, till exempel Chavroux
1/2 citron (skalet)
salt och nymalen svartpeppar
- Kärna ur körsbären. En olivurkärnare eller virknål brukar underlätta.
- Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna. Tillsätt löken med lite salt och låt den stekas mjuk långsamt utan att få färg. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras lite. Häll sedan i körsbär, rosmarin och balsamvinäger och vänd runt som hastigast.
- Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med vitlöksklyftan. Bred på generöst med getost. Riv över citronskal. Fördela sedan körsbären ovanpå.
- Peppra och garnera med en rosmarinkvist.
Recept: Mia Gahne